Як впоратися з великою витратою палива взимку?

За логікою речей і по фізичним законам, взимку машина повинна споживати більше палива. Але зі зростанням цін на бензин зима може боляче вдарити по кишені автомобіліста. Чи можна якось заощадити на пальному і знизити його витрату в холодну пору року?

Чому взимку зростає витрата?

З приходом лютих морозів мотор стає більш витратним, ніж влітку. Природно, перша і найголовніша причина – необхідність прогрівати машину перед виїздом. Машина стоїть торохтить вхолосту, спалюючи паливо. А той, хто вважає за краще сісти в прогрітий автомобіль і користується сигналізацією з автозапуском, ще більше збільшує витрату бензину у свого авто. Якщо ви заводите двигун, а пічка включена, значить витрата бензину зросте.

Крім того, вона росте, якщо ви часто їздите на невеликі відстані і виходите з машини, заглушаючи двигун. Знову запустити систему, прогріти машину – на все це потрібно більше пального. Також витрата зростає при короткочасних зупинках.

Самі умови змушують машину бути більш ненажерливою, ніж влітку. Наприклад, якщо машина їде з пробуксовкою по сніжному накату, по погано почищеним дорозі, тоді витрата палива виросте. Снігопад ускладнює рух і також збільшує цей показник.

Коли ви перевзуваєте машину в зимову гуму, відразу відчуваєте, як вона змінюється в своїй поведінці, потребує додаткової «підгодівлі».

Крім того, не сприяють економії палива та підшипники – мастило твердне при нульових температурах і заважає машині їхати.

Як економити бензин?

Відповідальні автомобілісти готуються до зимового сезону заздалегідь, перевіряючи працездатність всіх систем. Але важливо й себе підготувати до складної погодної обстановки, в якій вам доведеться керувати машиною. Різка їзда в таких умовах і небезпечна, і призведе до підвищеної витрати палива. Потрібно рухатися плавно, акуратно, не прискорюючись і не гальмуючи різко. Не перевищуйте швидкість. Все це скоротить зимову ненажерливість машини.

Пам’ятайте, що рух на зниженій передачі збільшує обороти, а значить підскакує витрата палива. Після того, як запустили двигун, прогрійте його кілька хвилин і повільно рухайтеся, знову ж без ривків.

Перевантажувати машину взимку теж не варто. Можна навіть багажник прибрати з даху. Зайва вага також збільшує витрату палива. Тому прибирайте всі зайві предмети, які могли залишитися в машині ще з літа.

Не забудьте перейти на зимове моторне масло. Якщо на дворі тріскучі морози, деякі використовують «автопокривало», яке не дозволить моторному відсіку промерзнути.

І, звичайно, перевірте, в якому стані ваша машина перед зимою – задовільний стан дозволить прибрати перевитрату палива і таким чином заощадити. Вчасно міняйте витратні матеріали!


Не пропустіть