У техогляд авто в Україні хочуть включити позапланові перевірки

Обов’язковий техогляд в Україні сьогодні повинні проходити тільки автобуси, вантажівки та автомобілі таксі. Однак Мінінфраструктури розробило Законопроект, який передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки експлуатації колісних транспортних засобів.

Перш за все, пропонується ввести обов’язковий техогляд для власників особистого легкового автотранспорту. Що ж стосується комерційних автомобілів, то тут законопроектом передбачено посилення контролю за технічним станом – проведення періодичних перевірок. Крім того, такі машини хочуть обладнати тахометрами для контролю режиму роботи і відпочинку, а вантажівки – ще і обмежувачами швидкості.

Законопроект поки винесено на обговорення, після чого повинен бути затверджений Кабміном і тільки після цього направлений до Верховної Ради. Багато з недовірою ставляться до проекту закону, так як вважають, що він відновить корупцію в сфері техогляду. І тут саме час зазначити, що Законопроектом передбачається посилення відповідальності за порушення за «лівий» обов’язковий техогляд. Станціям-порушникам загрожує штраф до 200 неоподатковуваних мінімумів, а за повторне порушення – позбавлення ліцензії на проведення техогляду строком до 5 років.

Відзначимо, що за січень – квітень 2019 року в Україні сталося 47 445 ДТП, в результаті яких 7804 особи травмовано та 822 загинуло. У 35% випадках причиною ДТП стало перевищення швидкості, 20% – порушення правил маневрування, 8% – недотримання правил проїзду перехресть, ще 8% – проїзду пішохідних переходів, також в 8% ДТП причиною стало недотримання безпечної дистанції, зазначає Інтерфакс Україна.

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть