Чому ми ніколи не отримаємо нержавіючі автомобілі

Автовиробники при створенні машин вже давно використовують алюміній, пластик, карбон і титан. Однак, до цього часу немає жодного масового автомобіля, який би з часом не іржавів.

Нержавійка

Хтось скаже, що кузов автомобілів можна робити з нержавіючої сталі. На жаль, не можна. Така машина не буде міцною і отримає занадто велику вагу. До того ж нержавійка для цих цілей занадто дорога.

Алюміній

У алюмінієвих сплавів, виявляється, теж є свої недоліки, хоча вони і помітно більш стійкі до корозії, ніж сталь. Вони дорогі і не дуже міцні, їх складно варити. Згодом іржавіє і алюміній (електрохімічна корозія).

Спочатку автовиробники були в захваті від алюмінію. Компанія Audi, наприклад, перше покоління люксового Audi A8 зробила алюмінієвим, але потім в цьому покаялася. Кузов його другого покоління вже тільки на 58% складався з алюмінію, а решта – сталеві сплави.

Титан

В ідеалі всі автомобілі повинні бути з титанових сплавів, але вони в кілька разів дорожче, ніж алюміній. А шкода, адже титан міцніше алюмінію і у нього немає його недоліків. Тому титанові сплави застосовуються в обмеженій кількості і в основному на суперкарах і гіперкарах.

Карбон

Карбон є композитний матеріал з полімеру і епоксидної смоли. Він такий же міцний, як і титан, але при цьому легше, ніж він. Також карбон не іржавіє. Це ще один ідеальний матеріал для кузовів. Але його ціна «кусається».

Таким чином, автовиробники зараз просто не можуть робити серійно нержавіючі автомобілі. Це занадто дорого. Можливо, років через десять або двадцять, коли матеріали подешевшають, з’являться машини абсолютно стійкі до корозії.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть