Зареєструвати права в Україні відтепер стало дорожче

З нового року змінилися ставки адміністративного збору за проведення державної реєстрації прав, внесення змін до записів Державного реєстру прав та надання інформації з нього, пише газета “Експрес”.

Якщо минулого року вони були прив’язані до мінімальної заробітної плати, то цьогоріч — до прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

— Такі нововведення передбачено змінами до статті 34 Закону “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, — розповідає юрист Євген Власов. — Нові розцінки розраховуються не від мінімальної заробітної плати, а від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого станом на 1 січня відповідного року, у якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації прав. На сьогоднішній день це 1600 грн.

Ставки порівняно з минулим роком збільшилися в 1,2 раза і становлять за державну реєстрацію права власності — 160 грн. (0,1 мінімуму), за прискорення проведення реєстраційних дій за два робочих дні — 1600 грн. (1 прожитковий мінімум), за один робочий день — 3200 грн. (2 мінімуми), упродовж 2 годин — 8 тисяч грн. (5 мінімумів).

— Які ще розміри ставок встановлено?

— За державну реєстрацію інших речових прав, відмінних від права власності (крім іпотеки), справляється адміністративний збір у розмірі 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (80 грн.). А от за прискорення реєстрації доведеться сплатити: 800 грн., якщо реєстрація буде до двох робочих днів або ж 4000 грн (впродовж двох годин).

За державну реєстрацію обтяжень речових прав, іпотеки справляється адміністративний збір у розмірі 80 грн. За державну реєстрацію прав у результаті вчинення нотаріальних дій — 160 грн.

— Скільки коштуватиме отримання інформації з Державного реєстру прав?

— 40 грн. — за отримання інформації, витягу в паперовій формі й 20 грн. — в електронній формі. 60 грн. вартуватиме отримання інформації адвокатами, нотаріусами (під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва) шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав.

На даний час актуальним є питання здійснення заходів щодо виконання законодавства про декомунізацію. Якщо за реєстрацію змін до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб, громадських формувань адміністративний збір не стягується, то за внесення змін до реєстру про право власності на нерухомість (земля, будівлі) доведеться сплатити.

— Скільки?

— За внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, справляється адміністративний збір у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 60 гривень.

Нагадаю, що внести зміни до реєстру можна у нотаріусів під час укладання угод та посвідчення нотаріусами. Але, якщо в перспективі особа не має бажання укладати правочини щодо власної нерухомості та нотаріально посвідчувати, то доведеться подавати документи до центру надання послуг за місцем розташування цієї нерухомості.

— Якщо послуга у сфері реєстрації прав надається одночасно усім співвласникам нерухомого майна, то кожен з них повинен окремо платити збір?

— Ні, він справляється один раз у повному обсязі.


Не пропустіть