Ціни на газ можуть зрівнятися з вартістю бензину через тотальний монополізм

Ціна на газ для авто в Україні побила всі рекорди, сягнувши позначки у 17 гривень за літр. Експерти називають багато причин такого здорожчання, однак про що насправді це свідчить – розповів політичний оглядач Ян Борецький у статті для видання InfA.

Як зауважує оглядач, експерти називають такі причини росту ціни: сильно побільшало споживачів скрапленого газу в країні; у Росії на ремонт стали заводи, а Україна мало скрапленого газу виробляє; Україна вмонтована у світовий ринок, тож ціна наближається до європейської. Він переконаний: історія з автомобільним газом це прояв головної тенденції розвитку української економіки – монополізації.

«У нас всі галузі розвиваються за одним сценарієм: там, де ще лишилося конкурентне середовище, де кілька гравців борються за покупця, обов’язково з’явиться сила, що монополізує ринок, зробить так, щоб основні доходи збирав хтось один, і потім цей гравець – монополіст буде диктувати свої умови покупцям в цінах, у якості, у всьому. Участь у бізнесі малих та середніх гравців може бути заборонена навіть на законодавчому рівні», – підкреслив автор, додавши, що в Україні ця схема діє абсолютно в усіх галузях.

Ось був ринок скрапленого газу для автівок, де конкуренція дозволяла тримати привабливу ціну для споживачів, а зараз хороші часи для власників автомобілів на газі закінчилися. І ніхто не знає, до якої позначки вони підвищуватимуть ціну на газ. Це залежить не від попиту і не від ринку, а від того, скільки їм треба заробити на майбутні політпроекти чи на що там вони будуть заробляти», – підсумував журналіст.


Не пропустіть