Опубліковано ексклюзивне фото маловідомого ЗАЗ-966 (Фото)

Із зовнішнім виглядом ЗАЗ-966 знайомий чи не кожен із нас – ідентифікувати легенду радянського автопрому легко можуть навіть ті, хто народився вже в незалежній Україні. Однак мало хто знає, який вигляд цей автомобіль мав спочатку, коли перебував ще у статусі прототипу.

Спільнота “Українські Автомобілі” в соцмережі Facebook розмістила ексклюзивне фото дослідного зразка ЗАЗ-966. У заміни горбатому запорожцю було три прототипи, і цей є першим із них!


Фото: Українські автомбілі, Facebook, із архіву Геннадія Харківського

Цей проект розробили в 1960 році, тобто ще задовго до того, як 965-й остаточно пішов в історію (сталося це аж в 1969 році). Кузов прототипу зробили в дусі Chevrolet Corvair 1950-х і ГАЗ-21, а в ролі серця було встановлено 27-сильний двигун від ЗАЗ-965А.

Автомобіль вийшов цікавим, його навіть показали на ВДНГ в 1961 році, але кінець-кінцем від проекту все ж відмовилися – двигун виявився слабенький як для машини такого розміру.

Однак свій слід в історії легенди прототип все ж залишив – під час розробки фінальної версії використовувалися ті рішення, які було закладено ще в 966-му першого зразка. Інженери відмовилися від “американських примочок”, внесли деякі коригування і в підсумку вийшов той “жужик”, який ми бачимо на дорогах і нині.

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть