Ще один український бронеавтомобіль пішов в серію

Спецпідрозділи КОРД МВС України отримало відразу три новеньких спеціалізованих броньованих автомобіля для перевезення особового складу «ВАРТА», пише “Автоконсалтинг”.

Це нова розробка компанії з гучною назвою «Українська бронетехніка». Бронеавтомобіль «Варта» представили лише в кінці 2015 року, але з тих пір вона пройшла цикл жорстких випробувань, доопрацюваннь і тепер випускається в модернізованому варіанті.

Показово, що розробникам вдалося довести автомобіль до серійного виробництва, і він не заглох в статусі концепту. Поки ним будуть оснащені спецпідрозділи КОРД (МВС закупило 10 таких автомобілів).

Автомобіль відноситься до класу MRAP (англ. Mine resistant ambush protected – захищений від підриву і атак із засідок) – колісні бронемашини з посиленим протимінним захистом. Машина даного типу має великий дорожній просвіт, V-подібним днищем, що дозволяє ефективно розсіювати енергію вибуху і добре протистояли осколкам, броня захищає від стрілецької зброї, шасі, що дозволяє під вогневим впливом противника впевнено вивезти особовий склад в безпечне місце.

«ВАРТА» розганяється по шосе до швидкості 110 км/год. При цьому запас ходу по шосе становить до 1200 км.

Для надійного захисту екіпажу та десанту СБА «ВАРТА» в бронекапсулі використовувалася броня 560 щільності виробництва шведської фірми ARMOX. Броньована капсула відповідає класу захисту ПЗСА-5 згідно з ДСТУ-3975-2000.

«Варта» проходила випробування на полігоні, організовані Міністерством оборони України спільно з Міністерством внутрішніх справ, Прикордонною службою України, Національної Гвардією України в січні-квітні поточного року. Поки контракт на закупівлю таких бронемашин уклало тільки МВС. Решта силовики ще придивляються. Але у «Варта» є досить сильний «козир». З огляду на, що цей броньовик створений з використанням агрегатів МАЗа, його ціна в залежності від виконання становить 5,8-6 млн. гривень (приблизно $ 237 тис.). З іншого боку, «Варта» є прямим конкурентом іншим українським броньовика – «Козак», Барс-8, КрАЗ Спартан. Пропозиція такої техніки зростає з кожним днем.


Не пропустіть