Продемонстрували новий бронетранспортер, який є найшвидший на плаву

У Китаї проходить випробування бронетранспортер-амфібія AFV, здатна розвивати на плаву небачену для таких машин швидкість.

Китайські збройні сили в найближчому майбутньому можуть поповнитися найшвидшим у світі плаваючим бронетранспортером, що розвиває на воді неабияку швидкість – 50 км/год. Перспективну колісну машину AFV (Armored Fight Vehicles) з колісною формулою 4х4 розробив профільний інститут North China Institute of Vehicle Research. З’явилися і перші фотографії з випробувань диво-амфібії.

Таку значну швидкість на плаву машині допомагають розвивати деякі конструктивні особливості.

Це два потужних водометних рушія, а також гідропневматична підвіска коліс, яка втягує колеса в корпус, немов літак шасі, що покращує гідродинаміку. Для цієї ж мети днище зроблено V–подібним. До речі, під час руху на суші така форма днища ефективно захищає від підриву під час наїзду на міни.

Якщо новий бронетранспортер AFV піде у виробництво, то він стане в один ряд з гусеничним китайським БМП ZTD-05, що перебуває сьогодні на озброєнні. БМП на плаву розвиває швидкість до 25 км/год, що є одним із найкращих показників серед серійних бойових машин.

До речі, понадшвидку БМП розробили й американці – гусенична модель Expeditionary Fighting Vehicle показала на плаву максимальну швидкість 46 км/год. Однак цей проект виявився занадто дорогим і роботи над ним призупинили.

https://www.autocentre.ua/


Не пропустіть