Продемонстрували революційну конструкцію звичайного колеса (Відео)

Агентство перспективних оборонних досліджень (DARPA) розробляє для американських бойових машин колеса, призначені для використання на абсолютно будь-якій місцевості.

Колесо-трансформер розроблено Інженерним центром робототехніки університету Карнегі-Меллона в рамках програми GXV-T (Ground X-Vehicle Technologies). Головна мета даної програми – зробити перспективні бойові машини мобільними, живучими і безпечними, має на увазі і можливість пересуватися по будь-якому бездоріжжю.

На думку дослідників DARPA, звичайні колісні машини, навіть з дуже хорошою прохідністю, не в повній мірі задовольняють військових, тому прийшов час впровадити принципово нові розробки, які значно підвищать можливості перспективних бойових машин.

В якості однієї з альтернатив звичайному колесу розглядається колесо-трансформер, що дозволяє автомобілю одночасно мати колісний і гусеничний хід. Дане колесо може бути як круглим, для руху по дорогах, так і трикутним, для руху по бездоріжжю. У першому випадку колесо обертається, а в другому стає нерухомим, а рухається машина за рахунок гусеничної стрічки. Повна трансформація колеса займає дві секунди. Варто відзначити, що колесо-трансформер при безперечних плюсах має і такі ж безсумнівні мінуси.

По-перше, через застосування складних механізмів воно в рази дорожче звичайних коліс, по-друге, до кінця поки не вирішена проблема амортизації і, по-третє, заміна подібного колеса в польових умовах займе набагато більше часу, ніж заміна звичайного колеса. Не виключено, що цю процедуру взагалі неможливо буде виконати силами одного лише водія. Поки що колесо-трансформер обкатується на армійському позашляховику «хамві» і за результатами випробувань буде прийнято рішення про доцільність подальшої роботи в цьому напрямку.


Не пропустіть