Військові медики розповіли, як «Богдани» рятують життя на передовій (Фото)

Кожен день в експериментальному підрозділі медичної евакуації Збройних сил України, який працює в районах ООС, за участю волонтерів групи ASAP Rescue проводяться заняття із завантаження, транспортування та розвантаження поранених і хворих в санітарний транспорт і відпрацювання практичних навичок з реагування на різні сценарії розвитку подій.

«Ми не просто проводимо заняття, але і перевіряємо можливості тих чи інших видів санітарного транспорту. Богдан 2251 спеціально створювався для евакуації поранених і хворих. Він здатний не тільки досягти місця прийому поранених, але і повернутися вже завантаженим, подолавши всі перешкоди на своєму шляху», – зазначив військовослужбовець ЗСУ Ілля Лисенко.

«Санітарний автомобіль Богдан 2251 дозволяє транспортувати трьох поранених на носилках або двох поранених і трьох легкопоранених. Місця для сидіння обладнані ременями безпеки для пасажирів», – розповідає фельдшер евакуаційного взводу Ігор Михайличенко.

Військові медики відзначають, що всі автомобілі евакуаційного підрозділу заправляються паливом відповідної якості і ніяких проблем з експлуатацією автомобілів за час перебування в районах виконання завдань у військових медиків не було.

У свою чергу фельдшер евакуаційного взводу Володимир Фростян підкреслив, що Богдан 2251 використовується в основному в зонах поза обстрілів з боку противника, куди поранених з «нульового» кордону доставляє броньована техніка. Відразу після прийому поранених медики надають їм необхідну медичну допомогу, а далі – все знаходиться буквально в руках водія санітарного автомобіля, який повинен якомога швидше доставити пораненого в пункт надання спеціалізованої медичної допомоги.

«Богдан показав себе по прохідності на 5+. Ніяких нарікань до нього у нашого екіпажу немає. Роботі в медичному відсіку сприяє і його висота – в ньому зручно працювати на відміну від старої радянської «буханки» (УАЗ 469), в якій ми виконували завдання раніше», – зазначив Володимир Фростян.

На загальну думку офіцерів-медиків 65 військового мобільного госпіталю, сучасний санітарний автомобіль повністю відповідає своєму призначенню за рахунок поєднання швидкісних і прохідних характеристик. В умовах війни Богдан 2251 показав себе з кращого боку в порівнянні з тими автомобілями, які використовувалися раніше. Досвід експлуатації нової техніки фахівці госпіталю вважають цілком позитивним і таким, що представляє собою новий рівень в справі надання догоспітальної допомоги.

Нагадаємо, що впровадження в систему медичного забезпечення Збройних Сил України стандартам НАТО дало можливість ввести в системі лікувально-евакуаційних заходів чотирьох рівнів медичного забезпечення.

Джерело autoconsulting.com.ua

Не пропустіть