Скільки можна заощадити пального, перекачавши шини на авто

На численних форумах та соцмережах автовласники активно обговорюють, як можна заощадити на пальному у цей непростий час. Один із найпопулярніших способів – збільшити тиск у шинах. Тобто їх треба перекачати. Чи реально на цьому заощадити та як подібні дії вплинуть на безпеку, розповідає MMR.

При збільшенні тиску зменшується контакт шин із дорожнім покриттям – погіршується зчеплення. При цьому на великій швидкості, та ще й у дощ, збільшується ризик початку аквапланування.

Перекачування знижує і ресурс деталей підвіски, адже покришки гірше поглинають дорожні нерівності та ями. За відчуттями виходить начебто на автомобіль поставили низькопрофільні покришки. Якщо так їздити протягом тривалого часу, доведеться передчасно замінювати сайлентблоки і різні втулки, які можуть потріскатись або провернутися.

Ряд автовиробників, посилаючись на власні тести, стверджує, що якщо тиск у шинах збільшити з двох до 2,5 бар, можна заощадити близько 1,5% пального. Тобто витратити становитимуть не 10 літрів на 100 км шляху, а 9,85 л. Зараз 95-й бензин коштує приблизно 52 грн за літр. Виходить, що економія становитиме усього кілька гривень на 100 кілометрів шляху. Смішний результат. І це якщо їхати рівною заміською трасою зі швидкістю 80 км/год.

Якщо ж збільшувати швидкість на обгонах, то всю економію зведе нанівець аеродинамічний опір. Що вже казати про рух містом, де безліч світлофорів, а також трапляються затори.

Тобто перекачуванням шин заощадити не вийде. Тим часом проблеми на дорозі можуть бути серйозними. Наприклад, якщо на звивистому шосе пішов дощ, водій може не впоратися з керуванням та з’їхати в кювет. Тоді спроба заощадити кілька грамів пального закінчиться серйозними наслідками.


Не пропустіть