Водіям нагадали, за яких умов можна обміняти «тимчасове» посвідчення на «постійне»

Для осіб, які вперше склали іспити на право керування транспортними засобами, видається посвідчення водія, яке дійсне протягом двох років з дня його видачі.

Після спливу дворічного строку таке «тимчасове» посвідчення втрачає свою чинність. І відповідно заборонено керувати з таким документом. Винятком для заборони керування є воєнний стан, коли дозволено керувати з протермінованим посвідченням водія.

Таке «тимчасове» посвідчення водія підлягає обміну в сервісному центрі МВС на повноцінне посвідчення. Водночас обмін проводиться лише у разі дотримання протягом цього «випробувального» строку «юним» водієм певних умов.

Умовою для видачі постійного посвідчення є вчинення таким водієм протягом двох років не більше двох адміністративних правопорушень. При цьому, вчинення кримінального правопорушення у сфері ПДР позбавляє можливості отримання постійного посвідчення. Незалежно від наявності адміністративних стягнень.

Щодо адміністративних порушень, то до них відносяться будь-які порушення ПДР, зокрема:

– порушення виявлені працівниками поліції під час їзди «юного» водія (виявлені в ручному або неавтоматичному режимі);

– порушення виявлені поліцією під час керування будь-якими водіями на автомобілях, які належать на праві власності «юному» водію (виявлені в автоматичному режимі). Факт порушення в таких випадках вважається визнаним саме за «юним» водієм, незалежно від того, хто перебував за кермом автомобіля.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть