В Україні почало діяти важливе правило для водіїв

З 1 жовтня по 1 травня водіїв в Україні повинні вмикати ближнє світло фар поза населеними пунктами. Це дозволяє зробити транспортні засоби помітнішими в умовах обмеженої видимості й короткого світлового дня.

Вимога діє навіть для світлої пори доби. У разі її невиконання – автовласників чекає штраф у розмірі від 425 до 510 грн.

Правило прописане у пункті 9.8 ПДР і стосується всього транспорту. Необхідність продиктована зменшенням світлового дня, а також погодними умовами.

За даними порталу Дорожній Адвокат, штраф за їзду без світла вдень – незаконний. За словами правозахисників, рух без увімкнених фар дійсно буде порушенням, але відповідальність за це порушення настає згідно статті 125 Кодексу про адміністративні правопорушення, на яку посилаються правоохоронці, як за «інші порушення правил дорожнього руху» і тягне за собою лише попередження. Таким чином накласти штраф поліцейські не мають права.

Зазначимо, стаття 122 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку.


Не пропустіть