Чому холостий хід небезпечний для двигуна

Експерти розповіли про негативний вплив холостого ходу на силовий агрегат авто.

Нагадаємо, що найчастіше холостий хід застосовується при прогріванні мотора перед поїздкою. В такому ж режимі двигун може функціонувати, коли машина стоїть в пробці. В першу чергу, вплив холостого ходу в залежності від типу двигуна змінюється. Подібний режим може істотно посилити знос, якщо мова йде про малооб’ємних турбодвигунах, якими в даний час і оснащують більшість сучасних авто.

Інша проблема, що сприяє посиленню ступеня зносу двигуна, полягає в роботі масла, оскільки низькі обороти призводять до порушення ефективності його циркуляції в системі. Негативні наслідки холостого ходу найчастіше стосуються і свічок запалювання, на яких в результаті роботи в подібному режимі може утворюватися нагар, внаслідок чого відбувається зниження продуктивності агрегату і збільшення витрати пального. Холостий режим також робить негативний вплив і на вихлопну систему.

Короткі епізоди роботи двигуна на холостому ходу, цілком можливо, що ніяк не позначаться на ньому, в той же час, наприклад, прогрівати мотор на холостому ходу все ж слід приблизно 5 – 10 хвилин, але ніяк не 20 хвилин. Як правило, час безпечного функціонування двигуна в режимі холостих обертів вказано в інструкції по експлуатації авто.


Не пропустіть