Що робити, якщо машина застрягла у снігу

Дотримуйтесь цих порад, і ви виберетеся зі снігового полону без особливих зусиль.

MMR.net.ua розмістив поради від простої до складної. Але їх можна використовувати в будь-якому порядку і поєднувати одну з одною залежно від ситуації та обладнання, що є під рукою.

1. Не газуйте і не панікуйте

Як тільки відчуєте, що машина починає застрягати, перестаньте тиснути на газ і заспокойтеся. Якщо вперед їхати не виходить, спробуйте рухатися назад, щоб вибратися по колії.

Рушайте плавно, без різких прискорень. Не газуйте сильно та довго. Інакше колеса швидко закопаються і машина сяде на дно.

2. Спробуйте штовхнути

Попросіть допомоги у пасажирів чи перехожих. Для початку нехай просто натискають на капот або багажник, коли ви намагатиметеся виїхати. Це додатково навантажить ведучу вісь та покращить зчеплення коліс. Якщо не спрацює, нехай штовхають по ходу руху, допомагаючи авто вибратися.

3. Виїжджайте розгойдуючи

Механічна коробка передач

На механічній КПП найвірніший спосіб виїхати – рухатися розгойдуватися, щоб використати момент інерції і утрамбувати сніг у колії. Для цього вирівняйте колеса, увімкніть задню передачу і рушайте, обережно працюючи педаллю газу.

Коли машина зрушить з місця, перестаньте газувати і дайте їй відкотитися назад. Знову плавно рушайте. Їдьте до тих пір, поки колеса не почнуть буксувати, але не допускайте цього.

Головне — відчувати імпульси під час руху і працювати як маятник. Повторюючи цей нехитрий маневр, ви потроху утрамбуєте сніг і, пробивши колію, зможете вибратися.

Якщо розгону для подолання снігової гірки не вистачає, від’їхавши назад, вмикайте першу передачу і рухайтеся вперед. Так ви збільшите амплітуду і укатаєте майданчик, де зможете розігнатися і набрати потрібну інерцію.

Автоматична коробка передач

На автоматі використовувати метод розгойдування повною мірою не вийде: швидке та часте перемикання режимів R – N – D може призвести до поломки трансмісії.

Тому увімкніть режим драйв або реверс (залежно від напрямку руху) і спробуйте плавно рушити. Як тільки зрушите з місця, відпускайте педаль газу і чекайте, коли машина відкотиться назад.

Потім знову рушайте і відкочуйте, поки не виберетеся.

Загальні поради

  • Якщо авто обладнане повним приводом або блокуванням диференціала, не забудьте увімкнути їх.
  • Якщо є помічники, вони повинні штовхати по ходу руху в одну, то в іншу сторону, збільшуючи момент інерції.
  • Замість першої передачі можна спробувати увімкнути другу. Це допоможе зменшити крутний момент на колесах і знизить можливість пробуксовки.
  • Також можна злегка натискати на педаль гальма, щоб навантажити колесо, що буксує, і запобігти його блокуванню.
  • 4. Розкопайте сніг

    Коли снігу багато і він мокрий, розгойдування не завжди допомагає. У такому разі необхідно звільнити колеса та місце навколо них. Для цього стане в нагоді лопата, яку взимку бажано возити у багажнику.

    Якщо немає лопати, дійте ногами, палицею, картонкою та іншими підручними засобами. Ваша мета – прибрати сніг з-під коліс та розчистити колію для них.

    Обов’язково перевірте, чи не забита снігом вихлопна труба. У кращому разі двигун заглухне, у гіршому – гази можуть потрапити до салону.

    Іноді в глибокому снігу машина застряє через те, що сідає на “пузо”, а колеса, втративши зчеплення, буквально обертаються в повітрі. Проблема вирішується розчищенням снігу під днищем.

    Якщо нічим чистити, можна пострибати на дверних порогах, щоб утрамбувати сніг і опустити машину. Інший варіант – підняти авто на домкраті та різко опустити.

    5. Підкладіть щось під колеса

    Якщо після розчищення снігу виїхати не вдається, значить колесам не вистачає зчеплення з ґрунтом. Щоб забезпечити його, краще використовувати спеціальні антипробукувальні стрічки. Але якщо їх немає, підійдуть будь-які підручні засоби. Помістіть під ведучі колеса куртку, гілки, щебінь – все, що знайдете в багажнику або довкола машини.

    Підкладати килимки, як деякі рекомендують, варто лише в тому випадку, якщо вони текстильні. Гумові вилетять з-під коліс, як тільки натиснете на газ.

    До речі, будьте обережні. Все, що буде під колесами, може вилетіти з-під них, коли машина рушить з місця.

    6. Спустіть шини

    Це допоможе збільшити пляму контакту з поверхнею і, як наслідок, зчеплення коліс.

    Спущені шини зменшують дорожній просвіт. Якщо снігу дуже багато, це тільки зашкодить: машина сяде на пузо.

    Доведіть тиск приблизно до 1 атм. Без манометра визначити приспущену шину можна візуально за невеликою плескатістю.

    Не перестарайтеся, бо під вагою авто порожні шини можуть ненароком розбортуватися з дисків. Також не варто сильно захоплюватися, якщо під рукою немає компресора чи насоса для підкачування.

    7. Зробіть антипробуксовані ланцюги

    Ще один ефективний спосіб збільшити зчеплення. Якщо справжніх ланцюгів у багажнику не виявилося, спробуйте зробити саморобні підручні матеріали. Візьміть мотузку або буксирувальний трос і намотайте їх на ведучі колеса на зразок ланцюгів. Головне — добре закріпити їх, щоб вони не розмоталися та не пошкодили гальма та деталі підвіски.

    З такими імпровізованими ланцюгами майже гарантовано можна виїхати з снігу. За рахунок збільшення зчеплення з поверхнею значно покращиться прохідність. Але варто бути обережніше з педаллю газу, оскільки з такими колесами зростає ризик закопатися глибше.

    8. Підніміть машину домкратом

    Якщо вибратися не виходить через те, що машина сидить занадто глибоко, можна спробувати підняти її домкратом. Для цього розчистіть місце під домкрат і знайдіть якусь дощечку, камінь або іншу підкладку з твердого матеріалу, щоб інструмент не пішов у сніг або землю.

    Далі по черзі підніміть авто з кожного боку і заповніть чимось ями, що утворилися під колесами ведучої осі. Підійдуть гравій, палиці, гілки та будь-які тверді предмети. Після цього ув’язлі колеса виявляться на поверхні і шанси вибратися зі снігового полону значно зростуть.

    9. Попросіть витягнути машину тросом

    Не соромтеся просити допомоги, коли виїхати самостійно не виходить. Якщо місце не безлюдне, а під рукою є трос, охочі допомогти напевно знайдуться.

    Для висмикування з кучугур підійде не будь-яка мотузка. Звичайні стрічкові стропи часто не витримують навантаження та рвуться. Сталеві ж троси, навпаки, занадто міцні і можуть вирвати буксирувальні вуха або деформувати кузов.

    Навіть для невеликих малолітражок краще використовувати спеціальні динамічні або, як їх ще називають, ривкові стропи, які подовжуються при розтягуванні та компенсують різкі поштовхи.

    Перевірте надійність кріплення троса до буксирувальних завіс і обов’язково киньте на нього куртку, який-небудь мішок або сумку, щоб у разі обриву трос не потрапив в одну з машин.

    На машині, що застрягла, виверніть колеса прямо для зниження опору. Пізніше, коли зрушите з місця, кермо можна буде вивернути в потрібну сторону. При витягуванні допомагайте своїм двигуном, але не сильно газуйте, щоб не закопатися. Краще діяти так, ніби рушаєте з місця.

    На авто, що буксирує, варто включити знижену передачу і всі доступні блокування, спочатку пробуючи рухатися в натяг.

    Якщо сніг глибокий і машина засіла міцно, без ривків не обійтись. Тоді тому хто витягує слід трохи розігнатися і зупинитися, виступаючи в ролі якоря. Динамічний трос розтягнеться і сам зрушить машину, що застрягла, з мертвої точки. Можливо, не з першої спроби, але зрештою має вийти.

    Щоб не пошкодити машину про дерево або огорожу, що стоїть поруч, сформуйте зі снігу утрамбовану колію, яка утримає її від розвороту і зісковзування.

    10. Викликайте допомогу

    Якщо нічого не допомагає, викликайте допомогу. Зателефонуйте друзям, напишіть пост у соцмережі або залиште мітку на карті. Поверніться на дорогу та попросіть допомогти водіїв вантажівок. Якщо поблизу є населений пункт — йдіть туди.

    У справді складних ситуаціях, коли опинилися в глушині й допомоги чекати нема від кого, звертайтеся до екстрених служб і викликайте рятувальників за єдиним номером 112.

    Не переоцінюйте своїх можливостей: легковажність може коштувати життя.

    Бонус. Як не застрягти в снігу

    1. Не нехтуйте зимовими шинами. Як правило, всі неприємності трапляються саме через погані шини.
    2. Завжди возіть із собою лопату. Хоча б компактну складану, а краще повнорозмірну з обрізаним до потрібної довжини руків’ям. Можна замінити її шматком фанери, яка не займе місця в багажнику.
    3. Переходьте на знижену передачу, коли відчуєте, що починаєте пов’язати на засніженій ділянці дороги. І не зупиняйтесь, бо відразу застрягнете.
    4. Уникайте різких прискорень та гальмувань. Тримайте постійні невисокі обороти двигуна від 1500 до 2000.
    5. Працюйте кермом обережно, але впевнено. Повертайте плавно, а при русі по колії міцно тримайте кермо, щоб не злетіти з неї в засніжене узбіччя.
    6. Паркуйтеся ближче до проїжджої частини, але не прямо на ній. Так доведеться чистити менше снігу вранці і не буде ризику опинитися в кучугурі від снігоприбиральної техніки.
    7. Залишаючи машину на засніженому місці, не забудьте проїхати кілька разів туди-сюди, щоб утрамбувати собі колії і потім виїхати без проблем.

    Не пропустіть