Десять дивовижних фактів про автомобілі, які Ви не знаєте

Багато хто з нас вважає себе знавцями автомобілів. Хтось упродовж довгих років стежить за усіма новинами в автосвіті. Хтось вважає себе вузьким експертом якої-небудь марки. Але, на жаль, усього знати не можливо, навіть в певній сфері. Сьогодні ми вирішили представити Вам десять дивовижних фактів про автомобілі, про які Ви, напевно, не знаєте, пише ultramir.net.

10) Buick

Ви, швидше за все, не знаєте, що така модель була. Це одна з найрідкісніших моделей Buick, коли-небудь зроблених. Всього було зроблено 112 автомашини. Це дуже мало для будь-якого автовиробника. Усі машини були вироблені в грудні 1985 року. Ці автомобілі були спеціально вироблені для перегонів NASCAR.

9) Cadillac і Lincoln створені однією людиною

Компанію Cadillac заснував Генрі Ліланд разом з двома партнерами. Бренд Cadillac утворився після реорганізації компанії Форд в 1902 році. У 1917 році Генрі Ліланд йде з Cadillac і створює компанію Lincoln (створена в 1920 році). У 1922 році компанія Форд купує бренд Lincoln.

8) Bricklin мав двері, які не працювали в жарку погоду

У Bricklin SV-1 бічні двері мали електричний привід. Це означало, що якщо в машині сів акумулятор, то не можна було відкрити двері, щоб сісти в салон.

Як виявилося, розробники моделі помилилися з типом використовуваної батареї, яка з якихось причин швидко розряджалася, якщо на вулиці була висока температура повітря. У результаті багато людей стикнулися з проблемами при відкриванні дверей.

Найнеприємніше, що багато водіїв не могли відкрити двері зсередини у той момент, коли акумулятор сідав через жарку погоду.

7) Проблем двигуна VW TDI

Ви думаєте, що німецькі автовиробники не помиляються при проектуванні автомобілів? На жаль, від помилок і заводських дефектів ніхто не застрахований. Так в автомобілях Volkswagen, які оснащуються дизельними двигунами TDI, були виявлені проблеми з Hydrolock. Як правило, для охолодження дизельного двигуна в пристрої використовується спеціальний пристрій, який називається інтеркулер. Але закони фізики ніхто не відміняв. При будь-якому охолодженні завжди утворюється конденсат.

У деяких дизельних двигунах VW використовується також система рециркуляції вихлопних газів (EGR), яка також утворює конденсат.

Як правило, це не так вже і погано. Але в дизельних двигунах VW система вихлопу проходить через интеркулер. Внаслідок чого утворюється підвищений конденсат в двигуні.

У більшості випадків підвищений вміст води в двигуні не приводить до якихось серйозних наслідків. Але якщо за певних погодних умов (наприклад, в сильну зливу чи в мороз) може утворитися зайва кількість води, яку двигун не встигне вивести, внаслідок чого вода може потрапити в камеру згорання, що приведе до Hydrolock. Вся річ у тому, що на морозі конденсат замерзає в інтеркулері. При тривалих поїздках інтеркулер встигне розтопити увесь лід і вивести зайву воду.

Але якщо поїздки будуть короткі, кількість замерзлого конденсату накопичуватиметься.

В результаті після потепління на вулиці, якщо Ваша машина тривалий час стоятиме на парковці, лід розтане і вода у великому розмірі скупчиться в нижній частині інтеркулера. Якщо у цей момент запустити силовий агрегат, в нього відразу потрапить пристойна кількість води. В результаті мотор буде пошкоджений.

6) 1967 Cadillac Eldorado повинен був оснащуватися двигуном V12

Перший передньопривідний Cadillac повинен був оснащуватися 12-циліндровим двигуном. Але в останню мить проект був заморожений, оскільки компанія побоювалася, що силовий агрегат не відповідатиме екологічним нормам викидів парникових газів. Ми вважаємо, що світовий авторинок втратив у той час дивовижного автомобіля.

5) Інженери автомобіля McLaren F1 були натхненні дверима, які використовувалися в Toyota Sera

При проектуванні McLaren F1 Гордон Мюррей, проїжджаючи по дорозі, побачив автомобіль Toyota Sera, у якої були незвичайні двері. Йому так сподобалася ця ідея, що він вирішив використати в моделі F1 такі самі двері.

4) Lancia випускала передньопривідні автомобілі з двигуном V8 від Ferrari

Компанії Lancia вдалося в передньопривідний седан встановити 3,0-літровий V8 двигун. Двигун був грунтований на моделі Ferrari 308 і Mondial. Силовий агрегат був зроблений компанією Ducati.

3) У вертолітному роторі використовуються дешеві запчастини

Як Ви думаєте, скільки коштують лопаті вертольота MH-47g Chinook, вартістю більше 25 млн. доларів? Як може здатися, запчастини, без яких не може злетіти вертоліт, повинні коштувати дуже дорого. Але дивно, що насправді ці частини вертольота коштують менше 500 доларів.

2) На Ford GT40 встановлені задні фари від дешевого автомобіля Corvair

Говорять, що коли інженери розробляли автомобіль Ford GT40, вони довго не могли підібрати під дизайн і відповідний розмір задньої частини кузова, задні ліхтарі. Для того, щоб вирішити, які ліхтарі поставити на автомобіль, фахівці компанії відправилися в звичайний магазин автозапчастин з лінійкою, щоб, зробивши виміри, визначитися, які ліхтарі підійдуть для нової машини. У результаті ідеально підійшли задні ліхтарі від Corvair 1960 року випуску.

1) BMW логотип насправді є британським прапором, а не пропелером

Якщо Ви звернете увагу на британський прапор, то побачите подібність з логотипу БМВ. Тільки кольори в ньому спеціально змінені на протилежні, оскільки при створення логотипу компанія враховувала, що використання національних символів в комерційних цілях було протизаконним.

Тому усупереч поширеній думці, що знаменитий логотип є пропелером літака на тлі блакитного неба, насправді є варіацією британського прапора.


Не пропустіть