Найпопулярніші нові електромобілі в Україні: ТОП-5

Які електромобілі з салону найчастіше купували українці в 2019 році

 Смаки покупців нових електромобілів в Україні не настільки передбачувані, як вподобання власників вживаних «електричок». І якщо на вторинному ринку недосяжним лідером є Nissan Leaf, то на первинному його позиції куди слабше.

Та й Tesla на тлі конкурентів виглядає вельми блідо – в топ-5 потрапила лише одна модель. Та й та лише на п’ятому місці.

Вочевидь, ті, хто готовий витрачати гроші на нові електромобілі, які, м’яко кажучи, коштують недешево, вважають за краще мати справу з офіційними представниками марок. З п’яти машин з «топа» три мають офіційну «прописку» в Україні.

Отже, спираючись на статистику первинних реєстрацій, MMR.net.ua склав топ-5 найпопулярніших в Україні електромобілів «з салону» у 2019 році. Автомобілі в добірці розміщені в зворотному порядку – від менш до більш популярних.

  1. Tesla Model 3

В лідери продажів в Україні серед моделей Tesla вирвалася Model 3, що не дивно: «трійка» – найдоступніший електрокар американського виробника. При цьому, він, як і його старший побратим – Model S – має відмінний запас ходу – до 600 кілометрів на одному заряді (по циклу WLTP в модифікації Long Range RWD).

Автомобіль оснащується адаптивним освітленням, яке підлаштовується під напрямок руху електрокара, і системою фільтрації повітря HEPA, яка очищає його від бактерій та інших забруднювачів.

Додатково в авто впроваджена продумана система круїз-контролю, яка підтримує стабільний швидкісний режим під час руху. Автопілот в «тесламобілі» детально опрацьований, а програмне забезпечення оновлюється бездротовим методом Over-the-air (по «повітрю»).

Нагадаємо, що, незважаючи на популярність своїх електромобілів в Україні, Tesla досі не відкрила офіційне представництво в нашій країні (всі електромобілі «Тесла» в Україні продаються «сірими» дилерами).

  1. Nissan Leaf

Nissan Leaf поступився лідерством на ринку нових електромобілів в Україні. Хоча на вторинному ринку «Ліфчик» як і раніше бестселер (старі «Ліфи» з США поза конкуренцією).

Однак, незважаючи на любов українців до Nissan Leaf, японці досі не зважилися вивести свій електрокар на український ринок офіційно. Всі продажі електрокара забезпечують «сірі» дилери, які, як правило, привозять нові машини з Європи.

Друге покоління Nissan Leaf дебютувало в 2017 році. Новинка отримала модифікацію e+ з батареєю на 62 кВт*год, що дозволяє «японцеві» проїжджати на одному заряді 385 кілометрів (по циклу WLTP).

На зарядку акумулятора в залежності від потужності мережі потрібно від восьми до 16 годин, а на спеціальних станціях для того, щоб «заправити» машину на 80% піде всього 40 хвилин.

Крім того, Leaf може сам живити електромережу, наприклад, невеликого будинку.

Потужність електромотора Leaf зросла до 150 кінських сил, а крутний момент – до 320 Нм.

Одна з особливостей електрокара – система e-Pedal. Це електронна педаль газу, якою можна керувати машиною, не використовуючи звичайне гальмо, а просто регулюючи силу натискання на неї.

Коли водій повністю відпускає акселератор, автоматично включається система рекуперації і механічні гальма, і автомобіль повністю зупиняється. Машина може стояти на місці навіть на крутих підйомах без натискання на гальмо.

  1. Hyundai Kona Electric

Kona Electric – перший серійний електричний кросовер Hyundai. За обсягами продажів в Україні він обійшов таких конкурентів, як Kia e-Soul і Kia e-Niro, які мають схожі технічні характеристики. І теж представлені в Україні офіційно.

На одному заряді Kona Electric може проїхати майже 450 кілометрів (по циклу WLTP). Це один з кращих показників в своєму класі.

Від звичайного кросовера Kona Electric відрізняється закритою решіткою радіатора, зміненими бамперами і особливими 17-дюймовими колісними дисками.

Базовою для кросовера є силова установка, що складається з електромотора потужністю 135 кінських сил і 395 Нм крутного моменту. Двигун живиться від батарей ємністю 39,2 кіловат-години.

Більш просунута версія отримала електромотор потужністю 204 кінських сили і батарею ємністю 64 кіловат-години.

  1. BMW i3

BMW i3 увірвалася в трійку найпопулярніших електромобілів в Україні. При цьому баварці – єдині з німецької преміальної трійки, хто вирішив офіційно продавати на українському ринку електромобілі. Втім, будемо сподіватися, що з часом у наших дилерів з’являться і Mercedes EQC, і Audi e-tron.

BMW i3 має дві принципово різних модифікації – класичний електрокар, і «електричку» з бензиновим мотором. Останню не варто плутати з гібридами. У BMW i3 бензиновий мотоциклетний мотор не має приводу на колеса, а використовується виключно як генератор для підзарядки батареї.

На одному заряді батареї i3 може проїхати близько 300 кілометрів (по циклу WLTP).

  1. Jaguar I-Pace

Це дивно, але найчастіше в 2019 році українці купують далеко не найдешевший електромобіль – Jaguar I-Pace. Звичайно ж, якщо мова йде виключно про нові електрокари.

Jaguar I-Pace – єдиний преміальний електричний кросовер, який представлений в Україні офіційно. По суті, поки у «британця» всього один конкурент – Tesla Model X. Однак зовсім скоро до них повинні приєднатися Mercedes EQC і Audi e-tron.

I-Pace має відмінний запас ходу – близько 470 кілометрів по циклу WLTP, що дозволяє йому входити в першу «п’ятірку» в рейтингу найбільш «далекобійних» електромобілів.

Jaguar I-Pace оснащується двома електромоторами – по одному на кожній осі. Сумарна потужність агрегатів – 400 кінських сил. Крутний момент – майже 700 Нм.

Потужна силова установка дозволяє I-Pace розганятися до «сотні» за 4.8 секунди.

Ємність батареї британського електромобіля – 90 кВт*год.

У базовій версії – S – I-Pace коштує в Україні близько $84 000. За ці гроші ви отримаєте:

  • шість подушок безпеки;
  • світлодіодні фари;
  • 18-дюймові колісні диски;
  • передні сидіння з електроприводом (8 напрямків);
  • 3-дюймову віртуальну панель приладів;
  • інформаційно-розважальну систему з двома сенсорними екранами (10 і 5 дюймів) з навігацією;
  • аудіосистему Meridian потужністю 380 Вт.

автор Віталій Єрмаков, спеціально для MMR.net.ua


Не пропустіть