Топ-10 великих і практичних сімейних автомобілів

Сімейний автомобіль повинен виконувати широкий ряд задач. А якщо це велика сім’я чи родина, або ж та, яка веде активний спосіб життя, займається різноплановим відпочинком, в тому числі подорожами чи навіть експедиціями? Для таких випадків варто підбирати великий, практичний і надійний транспортний засіб.

Ми в MMR.net.ua зібрали 10 найкращих великих сімейних автомобілів, які є зручними і функціональними для експлуатації за різних умов. Це автомобілі різних типів кузовів, як-от крупні позашляховики, мікроавтобуси чи класичні седани високого класу. Проте кожен з них здатен запропонувати свою палітру корисних якостей, змішуючи акцент на прохідності, місткості чи динамічних характеристиках відповідно.

10. Jeep Grand Cherokee

Дана модель Jeep – це великий американський позашляховик, що є справжньою іконою в світі автомобілів. Grand Cherokee останнього покоління, як би це дивно не звучало, побудований на модульній платформі Giorgio розробки Alfa Romeo і доступний у двох виконаннях – стандартному 5-місному і 7-місному Long. 3-рядна версія має довшу колісну базу і більший задній звис. В Україні новий Jeep Grand Cherokee продається з двома бензиновими двигунами на вибір: рядна «четвірка» 2.0 турбо (271 к.с.) і атмосферний 3.6 V6 (285 к.с.). Трансмісія 8-ступенева, привід – повний. Прискорення до 100 км/год займає 8.1 с для всіх версій, однак паливна економічність 2.0-літрового Grand Cherokee заявлена на рівні 9.1 л/100 км у змішаному циклі, тоді як шестициліндрова модель потребуватиме 11.1 літрів бензину за тих же умов.

9. Land Rover Defender 130

Цей здоровенний англійський позашляховик, як і згаданий вже Jeep Grand Cherokee, не використовує рамну конструкцію. Компанія Land Rover спеціально створила новий Defender саме з несучим кузовом, щоби надати машині легкості та стійкості в керуванні, а також зменшити споряджену масу і виграти в деяких аспектах компоновки автомобіля. І вдалося це британцям краще, ніж американцям. Ні для кого не секрет, що керується на дорозі новий Land Rover Defender пречудово, зважаючи на габарити і головне призначення 4×4 SUV – проїжджати бездоріжжям. Щодо компоновки, то в салоні «довгої» версії Defender 130 знайдеться купа місця для 7 чоловік і їх багажу. Лінійка двигунів Land Rover дуже широка і включає рядні «четвірки» 2.0 та «шістки» 3.0, а також компресорний бензиновий 5.0 V8.

8. Toyota Land Cruiser Prado

Великий японський позашляховик Toyota Land Cruiser Prado нещодавно отримав нову генерацію (Prado 250) і скоро вона з’явиться в автосалонах України. Проте ми в mmr.net.ua звертаємо вашу увагу якраз на попереднє покоління (150), яке все ще можна придбати новим в офіційних дилерів з непоганими знижками. Мова іде про 5-місний рамний 4х4, у рух який приводить 2.8-літровий дизельний мотор (200 к.с) і 6-ступенева АКПП. Витрати пального становлять 7.9 л/100 км у змішаному циклі. 150-й Prado, можливо, не така наворочена машина, як Land Rover, зате ліквідність і довговічність Toyota вам забезпечить неймовірні. Автомобіль підійде сім’ям, які люблять активний відпочинок, рибалку, плавання, кемпінг тощо. В цілому, Prado це універсальний і практичний класичний «джип», який навіть в попередньому поколінні не виглядає якимось застарілим чи не актуальним.

7. Toyota Camry

Якщо їзда по полях і лісах трохи не ваша парафія, але потрібне практичне сімейне авто, то чому просто не взяти великий 4-дверний седан, як-от Toyota Camry? Це японський автомобіль бізнес-класу (Е), який також наразі дорозпродується в Україні в попередньому вже кузові XV70. Місця в салоні тут купа навіть для 5 осіб, об’єм багажника дорівнює 493 л, а кліренс на колесах розмірністю 225 / 55 R17 сягає впевнені 15.5 см! Лінійка двигунів включає бензинові агрегати 2.5 (207 к.с.) і 2.5 гібрид (218 к.с.) з середньою витратою палива 6.8 та 4.5 л/100 км відповідно. Трансмісія – 8-ст. АКПП, привід передній. Великий сімейний седан повинен бути не тільки практичним, але і економічним і Toyota Camry за цими дисциплінами є відмінницею. Також ні для кого не секрет, що за належного обслуговування це авто без проблем подолає 300-500 тисяч кілометрів.

6. Hyundai Sonata

Прямий конкурент культової Toyota Camry – стрімка красуня Hyundai Sonata. Це великий корейський 4-дверний седан бізнес-класу (Е). Нещодавно в Україні розпочалися продажі рестайлінгової моделі з характерним футуристичним дизайном передньої оптики і оригінальною кормою. Варто сказати, що Sonata також володіє затишним і просторим салоном, а ще – пристойним багажником об’ємом 453 літра з повнорозмірним запасним колесом внизу. Сімейний седан Hyundai доступний в нашій країні тільки з бензиновим двигуном 2.5 (194 к.с.), 8-ступеневою АКПП і переднім приводом. Витрати пального (7.7 л/100 км у змішаному циклі) не такі казкові, як в Toyota, але все одно значно нижчі, ніж у якогось позашляховика, мікроавтобуса чи, прости господи, кросовера.

5. Volkswagen Arteon

Буквально перлиною Е-класу сьогодні є німецький 5-дверний ліфтбек з пишною навою Volkswagen Atreon. Це прекрасний сімейний автомобіль, який заодно змушує озиратися і крутити головами багатьох перехожих. Він красивий, статний, стрімкий і витончений. Флагманська модель марки Volkswagen однаково підійде для міського використання і для далеких трасових вояжів всією сім’єю (об’єм багажника 563 л). При цьому Arteon – не просто крупна і містка машина, це також гарний приклад німецького підходу до інженерії: бездоганна ергономіка, відмінна якість виготовлення, насиченість всіма найсучаснішими опціями і відповідна висока вартість. В Україні розпродують останні партії ліфтбеків 2024 року, адже надалі у виробництві залишиться тільки універсал Shooting Brake. Особливо ласим є Arteon з бензиновим 2.0 турбо (280 к.с.), 7-ст. АКПП і повним приводом, який прискорюється до 100 км/год за 5.5 с!

4. Volkswagen Multivan

Крім великих седанів, ліфтбеків і позашляховиків, на роль практичного сімейного автомобіля просяться 7-, 8- чи навіть 9-місні мікроавтобуси. Volkswagen Multivan – це німецький бус преміум-класу, який бездоганно підходить для заміських подорожей компанією чи сім’єю з повним пакунків багажником. Взагалі, інтер’єр останнього покоління мікроавтобуса дуже вражає високою якістю оздоблення, багатьма практичними рішеннями і великою кількістю місця. А чого лише вартий гігантський панорамний дах в новому Multivan? Пісня! За даними mmr.net.ua німецький бус можна придбати з бензиновим двигуном 2.0 турбо (204 к.с.) або дизельним 2.0-літровим агрегатом потужністю 150 к.с. У будь-якому випадку коробка передач буде 7-ступенева автоматична, а привід – передній.

3. Citroen SpaceTourer

Схожий набір якостей пропонує французький мікроавтобус від Citroen. Нещодавно він зазнав планового рестайлінгу, але поки що можна купити «дореформенні» машини 2023 року з приємними дисконтами. Топове виконання SpaceTourer включає повністю шкіряний салон, підігрів передніх сидінь, висувні столики для 2-го ряду, тонування вікон, функцію Hands Free Access на праві і ліві зсувні бокові двері, повнорозмірне запасне колесо та багато чого іншого. Чим Citroen точно виграє перед Volkswagen, то це об’ємом багажного відсіку – тут позначається банально довший кузов французького буса. Двигун для дорестайлінгової версії доступний тільки один – це 2.0-літровий дизельний 177-сильний агрегат, що працює у парі з 8-ст. АКПП. Змішані витрати пального дорівнюють 5.4 л/100 км. А ще Citroen дуже комфортабельний на ходу.

2. Hyundai Staria

Корейський мікроавтобус Hyundai Staria перегукується дизайном зі стрімким седаном Sonata, але насправді є більш незвичайною пропозицією у класі. Справа у тому, що тут лінія засклення бокових вікон дещо опущена порівняно з іншими бусами, що, безумовно, створює особливу атмосферу в салоні і покращує оглядовість. Зрештою, і сам дизайн екстер’єру також додає харизми і оригінальності мікроавтобусу, вирізняючи його посеред європейських конкурентів від Volkswagen, Citroen чи Ford. Автомобіль оснащено дизельним мотором 2.2 (177 к.с.) і автоматичною трансмісією на 8 передач. Тож, незалежно від того, чи ви їдете з сім’єю в подорож чи в аеропорт на ділову зустріч, Hyundai Staria – це ідеальний вибір для забезпечення місткості та універсальності.

1. Ford Tourneo Custom

Втім, ми в mmr.net.ua вважаємо, що найкращим вибором на роль великого сімейного автомобіля є новий німецький мікроавтобус Ford Tourneo Custom у виконанні Active. Останнє включає рейлінги на даху, довгі болотники і захисний обвіс з чорного нефарбованого пластику по периметру кузова. Салон – 8-місний, оздоблений зносостійкою міцною тканиною, як і належить автомобілю, що заточений під активний спосіб життя. Та найцікавішою є силова установка Ford Custom Active. Бус оснащено гібридним (plug-in) 2.5-літровим бензиновим двигуном з безступеневою автоматичною коробкою передач і переднім приводом. Це дозволяє споживати бензину німецькому Ford в розмірі 2.0 л/100 км за змішаним циклом. В якості альтернативи пропонуються і класичні 2.0-літрові дизельні мотори х МКПП і АКПП на вибір, а також версія-електрокар.


Не пропустіть