Штраф за перевищення вагових норм: юрист розповів, коли він є незаконним

За перевищення вагових норм до перевізників застосовуються штрафи до 34 000 грн. Однак штраф може бути застосований лише за умови дотримання працівниками Укртрансбезпеки процедури здійснення вагового контролю, пише Дорожній Адвокат.

Габаритно-ваговий контроль здійснюється відповідно до Порядку здійснення габаритно-вагового контролю від 27.06.2007 №879.

У зазначеному порядку детально прописано, як повинні діяти працівники Укртрансбезпеки при здійсненні габаритно-вагового контролю. Недотримання вимог цього Порядку тягне за собою скасування винесеного штрафу.

Зокрема, відповідно до пункту 21 Порядку №879 у разі виявлення факту перевищення хоча б одного вагового нормативного параметра більш як на 2% подальший рух транспортного засобу забороняється до внесення плати за його проїзд.

Підприємець здійснював перевезення вантажу та був зупинений працівниками Укртрансбезпеки які, провели зважування транспортного засобу.

За результатами зважування водієві вручили акт перевірки та оштрафували перевізника на 34 000 грн.

Однак, в порушення пункту 21 Порядку №879 працівники Укртрансбезпеки автомобіль не затримали, а навпаки дозволили продовжити рух.

Розглядаючи позов підприємця Одеський окружний адміністративний суд звернув увагу на той факт, що автомобіль не затримувався і продовжив рух із перевищенням вагових норм.

За результатами розгляду справи, у рішенні від 28.07.2020 суд зробив висновок, що такою бездіяльністю працівниками Укртрансбезпеки порушено процедуру проведення габаритного вимірювання.

На цій підставі суд скасував штраф Укртрансбезпеки.

Отже, якщо працівники Укртрансбезпеки під час здійснення процедури габаритно-вагового контролю порушено процедуру його проведення, такий штраф є неправомірним та може бути скасований у судовому порядку.


Не пропустіть