Коробка передач: автоматична чи механічна? Яку вибрати?

Англійське видання AutoExpress.co.uk оцінило деякі закономірності, які випливають із бажання покупців самостійно контролювати зміну швидкостей або ж довірити це автоматиці. Нижче MMR.net.ua представляє всі подробиці.

Останніми роками технології в автомобільній промисловості зазнали страшенного розвитку. Зокрема, це стосується і автоматичних трансмісій, які існують сьогодні у декількох різновидах, сильно різних за принципом будови і характеристиками. Тож коли люди запитують: «яка різниця між механічною та автоматичною коробками передач?», відповідь не може бути однозначно короткою. Навіть, здавалося б, просте запитання «чи є авто з ручною КПП кращими за такі ж з автоматичною?» з роками отримує все менше об’єктивних відповідей.

Реальність така, що покупці, зважуючи переваги механічної чи автоматичної коробки передач, повинні враховувати експлуатаційні відмінності кожного типу трансмісії, які виходять за межі одного тільки бажання перемикати швидкості самому чи ні.

«Автомат» чи «механіка», все-ж?

Автоматичні трансмісії, а саме варіатори та, особливо, «гідротрансформатори» і «роботи» – стали надзвичайно популярними сьогодні і одного разу, не в далекому майбутньому, всі ми перестанемо перемикати передачі вручну – адже електромобілі не залишать нам вибору.

Сьогодні, однак, ручні коробки передач залишаються в стандартних специфікаціях для більшості автомобілів, тоді як автоматичні КПП не рідко пропонуються у вигляді опції. Якщо говорити про майже усі машини високого класу чи, тим більше, розкішний сегмент, то ви не знайдете варіанту вибору – тільки «автомат»! Винятком серед останніх можуть бути хіба що спортивні автомобілі.

Обдумуючи, який тип коробки передач ви хочете, варто з’ясувати: чи має «механіка» у конкретному випадку переваги над «автоматом» в плані кращої витривалості та вищої паливної економності? Бо якщо раніше легко було сказати «так, звичайно», то сьогодні керовані комп’ютером «роботи» можуть мати стільки ж внутрішніх передавальних співвідношень, як у ручних КПП, і часто показують таку ж, якщо не кращу, економність палива, що і КПП «на ручці». Питання надійності розмитіше. Технологічна складність автоматичних КПП (особливо роботизованих) робить їх ресурс нижчим, а ремонт – більш дороговартісним. Тим не менш, такі системи, як DSG від VW Group, були випущені в такій величезній кількості і модернізовувалися стільки раз, що тепер репутація про їх «ламучість» це скоріше шлейф минулого, ніж реалії сьогодення.

Чому авто із ручною трансмісією – дешевші? І чи доцільно тоді переплачувати за АКПП?

Серед модельних лінійок багатьох компаній чимало пропозицій саме з механічною КПП, витрати на її розробку і виробництво є порівняно низькими. Враховуючи тотальне домінування «механіки» в сегменті комерції, очевидно, що частина компонентів знаходить спільне застосування і там, знижуючи у підсумку собівартість вузлів ще сильніше.

Оскільки автоматичні коробки передач стають більш звичним явищем, цілком імовірно, що різниця в цінах поступово знівелюється, незважаючи на те, що АКПП є технологічно навантаженішими.

Та поки що декілька сотень зекономлених фунтів слугуватимуть для вас приємним бонусом у випадку МКПП. Можна також сказати, що деякі види АКПП, зокрема варіатори і «роботи», можуть завдати вам клопотів не тільки в експлуатації, але і при перепродажу, тому бажано переконатися, що саме та модель, яку ви купуєте, оснащена трансмісією без ненадійної слави.

Механічна коробка перемикання передач

Переваги: сильна залученість у процес керування машиною, у більшості випадків споживає менше пального, нижча початкова вартість.

Недоліки: може бути виснажливою в тягнучому режимі рушання-гальмування, вимагає певних навиків користування, відсутність яких призведе до поломки агрегату.

Деякі автолюбителі не визнають нічого, окрім механічної коробки передач. Чистий, прямий зв’язок, який ви відчуваєте при перемиканні передач, дарує виняткові емоції і такий рівень участі у водінні, який завжди буде недоступним для «автомата». Фізичне захоплення важеля перемикання, навик від’єднання та повторного з’єднання зчеплення в потрібний момент, натискання на педаль акселератора, щоб відповідати обертам на кожному понижувальному перемиканні передач, механіка зчеплення, що з’єднує трансмісію безпосередньо з рукою водія, все це невід’ємна частина того, що робить їзду на багатьох авто з ручною КПП такою привабливою.

Звичайно, все це дуже добре, коли вам подобається їздити, але якщо машина для вас річ у першу чергу – практична, і ви, насправді, не сильно переймаєтеся характером їзди між точками А і Б, то користування «механікою» може втомити вас. За умови, що більшість часу за рулем припадатиме на керування у місті, будьте готові до постійної активності в режимі зупинки-початку руху. І якщо ви не зосередитися на тому, що робите, то можете в кращому випадку періодично глохнути, а в гіршому – «спалити» зчеплення чи зламати шестерні в самій коробці передач.

Новачкам користування механічною КПП може поздаватись занадто виснажливим. Якщо ви щойно склали «на права», у вас і так немає впевненості за кермом, а тут ще й безперервна потреба керувати передачами! Початківцям і без того складно концентруватися на дорожній обстановці та інших учасниках руху, і механіка не додасть впевненості, постійно нависатиме ризик заглохнути посеред дороги чи на схилі.

Попри те, що DVLA (в Англії) пропонує складання іспитів на авто з АКПП, краще пройти повноцінний тест на МКПП. Ніщо не заважає вам їздити виключно на «автоматі» протягом усього життя, але ви зможете у будь-який момент сісти і поїхати на авто із ручною коробкою, якщо виникне така необхідність.

Одним кумедним побічним ефектом від володіння автомобілем з МКПП у деяких країнах є те, що це може бути потенційним стримуючим фактором для крадіжки. Наприклад, у США автоматичні коробки передач набули майже тотального домінування, і якщо злодій не вміє керувати «палицею», як це іноді бувало, то він скоріше перейде до машини із «двома педалями» в обхід вашої.

Не слід забувати за вартість автомобіля за перепродажу. Для великих або розкішних моделей автоматичні коробки передач є типовим вибором, навіть коли пропонується «механіка». Тому в таких випадках ціною задоволення під час експлуатації може виявитись втрата ліквідності на ринку вживаних авто.

Автоматична коробка перемикання передач

2020 Alfa Romeo Stelvio

Переваги: простота користування, плавність зміни швидкостей (мова про гідротрансформатор і варіатор), розслаблююча їзда.

Недоліки: гірша паливна економність, вища початкова вартість, менше радості від водіння.

Існують різні види автоматичних коробок передач, перш за все – «класичний автомат». Він також називається «гідротрансформатор» через однойменну конструкцію для передачі потужності двигуна на колеса. Ця гідравлічна система виключає зчеплення і самостійно керує перемиканням передач. Така система забезпечує особливу легкість і комфорт їзди, дає вам змогу забути про сам факт того, що у машини є КПП.

Цей вид АКПП налаштовує на те, щоб довірити комп’ютеру самостійно підбирати оптимальну швидкість, а самому насолоджуватись від розслабленого круїзу, а не азартної їзди на звивистих дорогах. Те саме можна сказати про безступінчасту коробку передач (CVT або варіатор), яка ще більше знівельовує участь водія у контролі передачі потужності на колеса.

Іноді перевагою варіатора перед традиційним гідротрансформатором є краща паливна економність, хоча обидва ці види автоматичних трансмісій є найменш ощадливими. Порівняйте «автомат» і ручну КПП на повністю однакових машинах, і ви побачите, що «механіка» є більш ефективною, оскільки «автомат» змінює передачі власне за рахунок потужності двигуна.

Зате на такій машині легше їздити. Немає ні педалі зчеплення, яку потрібно контролювати, ні куліси з багатьма ходами, лише дві педалі і декілька положень селектора.

Роботизована автоматична коробка перемикання передач

Переваги: надшвидка зміна передач ще ефективніша, ніж у ручної КПП, дає більше відчуття контролю.

Недоліки: все-ж, менш азартна, ніж МКПП, конструктивна складність, дороговизна ремонту.

Так звані «роботи» є своєрідним містком між «класичним автоматом» і ручною коробкою. Роботизовані КПП з подвійним зчепленням (DCT) принципово відрізняється від гідротрансформатора тим, що все ще мають, власне, систему зчеплення. Їх можна знайти під різними назвами: DSG від Volkswagen, PDK від Porsche чи PowerShift від Ford. Проте і тут педаль зчеплення відсутня, перемикання передач відбувається автоматично під управлінням електроніки, водій може втрутитись у цей процес за допомогою підрульових «пелюсток», якщо вони, звісно, є.

Система здвоєного зчеплення передбачає дві муфти для вибору передач: одну для поточної, задіяної передачі, тоді як інша попередньо очікує на наступну швидкість. Найновіші «роботи» цілком справляються з великим крутним моментом, для прикладу, такі виробники спортивних автомобілів як Ferrari чи McLaren, використовують виключно технологію здвоєного зчеплення на своїх моделях.

На звичайних авто «робот» з подвійним зчепленням буде забезпечувати незрівнянно швидші перемикання передач, ніж «механіка». Оскільки електроніка керує коробкою передач, вона також підбере оптимальну передачу для будь-якої ситуації, тим самим оптимізуючи витрати палива. Дійсно, подивіться на заявлені показники споживання пального аналогічних моделей з ручною та роботизованою КПП – остання буде як мінімум настільки ж економна, якщо не більш. Зазвичай роботизована коробка передач стандартно оснащується системою Start/Stop, що також сприяє заощадженню пального.

Якщо ви любите спортивну їзду, то у багатьох роботизованих коробках є спортивний режим, за якого електроніка утримує ввімкнену передачу, поки водій не перемкне її самостійно. Самостійно – значить скористатися підрульовими пелюстками або шифтером на центральному тунелі, штовхаючи його вперед чи назад. Ознакою гарного тону вважається наявність у машини великих металевих підрульових перемикачів, які закріплені на колонці і не повертаються разом із кермом. Крім того, багато спортивних автомобілів оснащуються системою лаунч-контролю, яка дозволяє стартувати з місця, тримаючи оберти двигуна на підвищеному рівні.

Недоліком коробки передач з двома зчепленнями є вища початкова вартість: в середньому +1500 фунтів стерлінгів порівняно із «механікою». Також потенційно дорогий ремонт, якщо щось піде не так. А ресурс у таких систем, як відомо, найнижчий з усіх видів трансмісій. Однак, на новій машині роботизована КПП є не менш надійною, ніж ручна або звичайний «автомат», та і гарантійний сервіс, зрештою, підстрахує.

Тож яка коробка передач підходить саме вам?

Якщо ви захоплені водінням і хочете відчувати повний контроль над авто, найкращий спосіб досягнути цього – вибрати механічну КПП. Коли ж ви багато їдете по місту і просто хочете відпочити за кермом, найкращим вибором буде класичний «автомат». Багато в чому «робот» з подвійним зчепленням пропонує позитив з обох сторін: він дозволяє керувати зміною передач, коли ви цього захочете, а у звичайному режимі електроніка впорається самотужки. Зрештою, все це здебільшого особистий вибір, залежно від конкретного автомобіля та вподобань людини. Просто переконайтеся, що ви пізнали плюси і мінуси кожного варіанту перед тим, як приймати рішення до купівлі.

Джерело autoexpress.co.uk

Не пропустіть