У Мережі показали, як виглядав прямий предок “Запорожця” (Фото)

У Центральному державному кінофотофоноархіві України ім. Г. С. Пшеничного був виявлений цікавий знімок, зроблений на Хрещатику в 1959 році, повідомляє «АвтоЦентр» з посиланням на Facebook-спільнота «Українські автомобілі». На фото зображений дослідний зразок мікроавтомобіля “Москвич-444”, над яким працювали на MЗМА в період з 1957 по 1959 рік.

Цікаво, що цю машину не планували до виробництва в Москві, а спеціально розробляли як прототип мікролітражки для випуску в Запоріжжі.

Цей автомобіль був показаний на ВДНГ в Москві в 1958 році, а навесні 1959 року його передали на ЗАЗ для подальшого доопрацювання. Виробництво першої промислової партії автомобіля ЗАЗ-965 “Запорожець” почалося 60 років тому, 22 листопада 1960 року. Відзначимо, що він істотно відрізнявся в кращу сторону від московського прототипу.

Слабенький двоциліндровий моторчик МД65 (648 см куб., 17, 5 к.с.) Був замінений V-подібним 4-циліндровим двигуном ЗАЗ-965В (746 см куб., 22 к.с.). Відповідно швидкість збільшилася з 80 до 90 км/год. Коробка передач була посилена.

Архаїчна передня підвіска на поперечній листовій ресорі поступилася місцем компактній торсіонній, що дозволило збільшити корисний об’єм багажника. Кузов став більш міцним. А розсувні скла в дверях замінили на скла з механізмом опусканням. З’явився автономний обігрівач.

Змінився і дизайн. Зокрема круглі повітрозабірники в задній частині кузова, які добре видно на знімку, поступилися місцем поздовжньої решітці. Зникла декоративна гребінка на борту перед задньою колісною нішею і горизонтальна виштамповка на двері і т.д. і т.п.

До кінця 1960 року було випущено вже півтори тисячі автомобілів ЗАЗ-965


Не пропустіть