Топ-10 речей, які слід перевірити перед покупкою вживаного Kia

Корейський автогігант Hyundai-Kia станом на сьогодні є одним з найсерйозніших автомобільних концернів у світі. Продукція бренду Кіа, зокрема, здобула репутацію якісних, надійних та розумно спроектованих машин на будь-який гаманець і запит. Проте, як і у випадку з абсолютно всіма автомобілями, деякі моделі мають певні слабкі місця, на які вартує звернути увагу, якщо вибір відбувається на ринку вживаних машин. Тому ми в MMR.net.ua, посилаючись на матеріал американського видання HotCars та їх партнерів, представляємо вам нижче топ-10 пунктів, які треба перевірити перед покупкою автомобіля марки Кіа з пробігом. Читайте далі.

10. Проблеми з рулем

Проблеми з керуванням складають майже 6% усіх скарг власників Kia, поданих на CarComplaints.com, і найбільше постраждали моделі Optima, Sorento та Soul, випущені між 2011 і 2017 роками. Kia Optima 2013 року, здається, найбільше страждає від проблем з рульовим, причому багато водіїв скаржаться, що їхнє кермо тягне вбік, навіть коли вони їдуть по прямій дорозі з транспортним засобом, який стоїть на одній лінії. На новіших моделях це можна пояснити несправністю системи електронного підсилювача керма (EPS), спричиненою збоєм роботи електродвигуна або поламаним датчиком.

Якщо ви їздите на Kia Soul 2012 року випуску, нерідко можна почути стукіт при повороті руля в крайнє положення. На додачу, CarComplaints також зафіксував повідомлення про втрату підсилювача керма для Kia Rondo, що робило маневрування дуже складним і потенційно небезпечним, особливо на крейсерській швидкості.

9. Несправність дверного замка

Одна особлива проблема, яка часто виникає в Кіа, це дверний замок. Багато власників таких седанів як Optima та Rio, висловили занепокоєння з приводу цієї проблеми.

Наприклад, власник Kia Optima зі штату Джорджія повідомив, що дверний замок не відкрився ні зсередини, ні зовні. Хоча ця несправність дверей може здатися недорогою проблемою для усунення, вона може коштувати дорого, особливо в разі нещасного випадку або надзвичайної ситуації. Більшість власників Kia стикаються з проблемами дверних замків через замерзлі гумові дверні прокладки, зношені барабани або заклинені циліндри замків. У серпні 2023 року фірма Kia оголосила про відкликання через проблеми із засувками певних модельних років і варіантів 4-дверок Optima та Rio.

8. Несправність двигуна

Існує кілька варіантів продуктивних і потужних двигунів Hyundai-Kia, включаючи 4-циліндрові мотори об’ємом від 1,6 до 2,5 л. Kia також пропонувала варіант двигуна V6 , який виробляв 276 к.с. Однак, незважаючи на вражаючі показники двигунів, проблеми з двигуном становлять до 35% усіх скарг Kia, поданих до американської CarComplaints. За даними mmr.net.ua, основну частину проблем Кіа викликають Sorento, Optima та Sportage. Багато водіїв Kia повідомляли про несправності двигуна, але ще більше тривожить той факт, що це може статися під час руху автомобіля. Лише в серпні 2023 року Kia та Hyundai оголосили про ще одне відкликання своїх машин щодо несправного масляного насоса, який може призвести до пожежі самого двигуна та автомобіля. NHTSA випустило повідомлення «Терміново: небезпека виникнення пожежі під час паркування» для всіх власників постраждалих моделей.

7. Несправність подушки безпеки

Помилка розгортання подушки безпеки (або спонтанне розгортання, якщо на те пішло) може посилити тяжкість аварії та поставити під загрозу життя пасажирів автомобіля. Пам’ятаючи про це, важливо перевірити це, щоб переконатися, що та модель Kia, яку ви оберете, не має проблем із подушками безпеки. Хоча подушки безпеки не спрацьовують під час незначних аварій – і це нормально, вони повинні спрацювати під час певних типів середніх і сильних ударів, як-от лобове зіткнення.

Ви можете уникати таких моделей, як седан Cerato чи мінівен Carnival (а також кросовер Soul), вироблених з 2017 по 2019 рік, оскільки Kia відкликала майже 410 000 одиниць цих автомобілів через потенційну несправність подушок безпеки. Проблема з подушкою безпеки на тих авто була пов’язана з пошкодженням паяного з’єднання, через яке вмикається індикатор подушки безпеки, навіть якщо подушка безпеки не розкривається.

6. Фари і освітлення

Проблеми з освітленням є відносно недорогими проблемами, але вони складають близько 5% усіх скарг власників Kia. Власники кросоверів Kia Sorento скаржаться на мигання фар, а власники седанів Cerato і Optima не відчувають себе комфортно через тьмяні фари головного світла та задні ліхтарі.

Один власник Kia Sorento 2011 року випуску скаржився на випадкове вмикання і вимикання фар під час їзди. Погане освітлення робить водіння вночі дуже небезпечним . Те ж саме стосується і освітлення панелі приладів, хоча збій зовнішнього освітлення, безперечно, викликає більше занепокоєння. Між іншим, Kia відкликала понад 3000 одиниць повнорозмірних седанів K900 2015-2016 років через несправність фар.

5. Паливна система

Проблеми з паливною системою складають приблизно 4% скарг власників Kia на сайті carcomplaints.com. Мабуть, найбільш тривожною серед них є витоки з паливної трубки, які були поширеними в 2011-2017 Optima, 2011-2018 Sportage та 2012-2017 Sorento. Основними причинами цієї проблеми були невідрегульовані, неправильно закручені або пошкоджені паливопроводи високого тиску, підключені безпосередньо до вихідного отвору паливного насоса. Ця проблема з витоком паливної труби спонукала NHTSA випустити термінове попередження про ризик пожежі та офіційне відкликання постраждалих транспортних засобів.

За іронією долі, проблема витоку паливної труби Kia є непрямим результатом проблеми з двигуном, яка була предметом попереднього відкликання щодо системи виявлення датчика детонації. Коли марка Kia запустила спеціальну сервісну кампанію для вирішення цієї проблеми з двигуном, процедура обслуговування спричинила проблему з паливною трубкою. На початку 2019 року концерн Kia-Hyundai оголосив масове відкликання через ту саму проблему з паливопроводом, і загалом було 4 мільйони постраждалих автомобілів двох корейських брендів.

4. Робота гальмівної системи

Хороша гальмівна система дозволяє автомобілю сповільнювати швидкість і безпечно зупинятися, а у деяких Kia є неабиякі проблеми з гальмуванням, на які краще звернути увагу. Наприклад, за даними mmr.net.ua було багато скарг на несправну педаль гальма в Kia Soul 2019 року. Крім того, у 2020 році Kia відкликала загалом 463 500 одиниць Sorento 2014-2015 років і Optima 2013-2015 років випуску через витік гальмівної рідини.

У вересні минулого 2023 року бренди Kia та Hyundai оголосили ще одне відкликання (приблизно 3,3 мільйона автомобілів) через проблеми з гальмами, які могли призвести до пожежі.

3. Проблеми з запуском двигуна

Якщо у вас є величезний мінівен Kia Carnival / Sedona, випущений з 2002 по 2016 рік, або Kia Amanti з 2004 по 2009 рік випуску, є висока ймовірність, що у вас можуть виникнути проблеми із запуском мотора (якщо ви цього ще не стикалися). Як стверджують в американській RepairPal, модуль протиугінного керування на деяких партіях Kia Sedona може працювати несправно, через що автомобіль «думатиме, що його викрали», коли ви намагаєтеся його завести. У результаті спрацьовує модуль керування іммобілайзером автомобіля, через що автомобіль не заводиться. Це також поширено в моделях, які використовують інтелектуальний ключ Kia, який дозволяє входити без ключа, а також дистанційно запускати двигун, серед інших функцій. Щоб усунути це, знадобиться авторизований заводом сервісний центр Kia для проведення діагностики автомобіля.

2. Перемикач положення дросельної заслонки

Датчик положення дросельної заслонки (TPS) регулює відповідну суміш палива та повітря, що надходить у двигун вашого автомобіля. Несправна система TPS призведе до поганого або нерівного прискорення, запустить індикатор перевірки двигуна або обмежить автомобіль до певного рівня швидкості. За даними mmr.net.ua, посилаючись на ресурс Repairpal, несправності TPS часто трапляються з моделями Kia Optima 2001–2017 років випуску, хоча деякі моделі (як Sorento та Carnival) також мали подібні проблеми. Важливо, щоб ці проблеми були діагностовані та перевірені професійними техніками, особливо тому, що багато проблем із сучасними автомобілями надто складні для вирішення своїми руками.

1. Шумна робота мотора

Неприємний шум, який доноситься від двигуна, коли ви заводите мінівен Kia Sedona після тривалої стоянки може бути результатом поганого натягувача ланцюга ГРМ. Як випливає з назви, натягувач ланцюга / ремня ГРМ допомагає ланцюгу / ременю ГРМ міцно триматися на двигуні. За даними американської RepairPal, власники повідомили про цю проблему на кількох моделях Kia Sedona з 2002 по 2017 роки (на всіх інших ринках також відомий як Carnival). Інші скарги на шум від ланцюга ГРМ на онлайн-форумах власників Kia включають кросовери Sorento, Sportage та седани і хетчбеки Rio. Однак фірма Kia спробувала вирішити цю проблему, випустивши оновлений натягувач ланцюга ГРМ.

Джерело HotCars

Не пропустіть