Запорізький автозавод запустить виробництво нових автобусів

Приміські автобуси пасажиромісткістю 36 чоловік будуть обладнані двигуном Mercedes-Benz

Запорізький автомобілебудівний завод (АТ “ЗАЗ”) в кінці 2019 року має намір почати виробництво приміських автобусів малого класу А09 на шасі Mercedes-Benz. Про це повідомив прес-секретар корпорації Дмитро Скляренко.

“Це перша модель автобуса на такому шасі, і в даний час йде процес його сертифікації, після чого буде розпочато виробництво, намічене на грудень 2019 року”, – заявив Скляренко.

Автобус пасажиромісткістю 36 чоловік оснащується двигуном Mercedes-Benz 4D34i робочим об’ємом 3,9 л екологічного класу Євро 5.

“Обсяги виробництва цієї моделі автобуса залежатимуть від кон’юнктури ринку, законодавчих та економічних чинників”, – зазначив Скляренко.

У 2019 також буде виготовлений і сертифікований перший зразок автобуса А18 (12-метровий низькопідлоговий міський автобус пасажиромісткістю 104 людини, в тому числі 29 сидячих місць).

“Ця модель замовлена ​​польським партнером ЗАЗ, і після поставки в Польщу першого автобуса з метою перевірки його характеристик завод розраховує на серійний замовлення. Сподіваємося, що для ринку України він також буде цікавий”, – відзначили в прес-службі ЗАЗ.

В даний час на потужностях ЗАЗу випускаються автобуси різних модифікацій: крім А08 пасажиромісткістю 28 чоловік, це, зокрема, міський низькопідлоговий автобус А10 пасажиромісткістю 60 осіб (де 28 сидячих місць і 1 місце передбачено для людей з обмеженими можливостями).

У виробництві автобусів використовуються агрегати, матеріали та комплектуючі українських виробників, країн ЄС, Туреччини, Індії, Білорусі, а також компоненти власного виробництва

В цілому в даний час потужності автобусного виробництва завантажені на 25%. У той же час конвеєрні лінії, де випускалися легкові автомобілі, законсервовані, а потужності з виробництва автокомпонентів використовуються на 15%.