Продемонстрували першу в світі підводну кругову розв’язку (Фото)

На Фарерських островах завершився основний етап побудови тунелю Естуройартуннлінн, що з’єднує два найбільших острова архіпелагу. Цей тунель унікальний тим, що включає в себе кругову розв’язку – першу в світі, побудовану на дні Атлантичного океану.

Фарери – це архіпелаг з 18 островів. Всі, крім одного, є населеними, тому питання транспортного сполучення між ними – ключовий для регіону. У 2002 році на Фарерах був введений в експлуатацію перший підводний тунель довжиною 4,9 кілометра, що з’єднує головний острів архіпелагу Стреймой з островом Вагар. Чотири роки по тому на островах був відкритий другий підводний тунель довжиною 6,2 кілометра між островами Естурой і Бордо.

Будівництво тунелю Естуройартуннлінн почалося в 2017 році. Він зв’яже Стреймой з двома частинами Естуроя, розділеними невеликою затокою – таким чином, тунель складатиметься відразу з трьох окремих доріг. Вони будуть з’єднуватися за допомогою кругової розв’язки, яка знаходиться на глибині понад 180 метрів від рівня Атлантичного океану.

В кінці листопада 2020-го оздоблення розв’язки була повністю закінчена. Її художнє оформлення, що складається зі скульптур і спеціального освітлення блакитного кольору, зробив фарерська художник Трондур Патурссон.

Загальна протяжність Естуройартуннлінна становить 11,2 кілометра – після введення в експлуатацію він стане другим за довжиною тунелем у світі, прокладених під водою, після тунелю Рифаст в Норвегії.

Спочатку планувалося, що тунель почне роботу в перші місяці 2021 року. Тепер, однак, влада розраховує, що це станеться з випередженням терміну – вже 19 грудня. Завдяки тунелю шлях жителів сіл на Естурой до Торсхавна, головного міста Фарерських островів, скоротиться з 55 до 17 кілометрів.


Не пропустіть