Водії в Україні отримують липові протоколи про штрафи

Українським водіям почали приходити підроблені протоколи про штрафи за перевищення швидкості. Це – нова вигадка шахраїв. Липові повідомлення про стягнення відправляють через інтернет. Якщо відкрити такий електронний лист, можна втратити гроші.

Кореспондент “Сьогодні” Георгій Маринов розбирався, як працює нова схема аферистів і як можна захиститися.

Що за липові штрафи?
Киянин Андрій Бондаренко отримав на електронну пошту штраф за перевищення швидкості. Але коли почав розбиратися з оплатою, дуже здивувався:

“Був перехід до особистого кабінету водія, щоб одразу оплатити штраф. А мене тоді не було в країні, я фізично не міг нічого порушити. Хотів написати скаргу, але нічого не натискалося. Я зробив висновок, що це сайт аферистів”.

І дійсно, аферисти скуповують в інтернеті дані водіїв і розсилають підроблені листи про штрафи. Жертва навіть не здогадується, що посилання в листі ведуть на клонований сайт електронного кабінету водія.

Фахівці з кібербезпеки знають вже мінімум про п’ять ошуканих з початку 2021 року. Скільки постраждало насправді – невідомо.

І що робити?
Фахівці радять уважно вивчати листи. Навіть офіційні. І якщо за посиланням немає фото- або відеодоказів порушення – це вже тривожний сигнал.

“Реальний штраф має чітку фіксацію. На сайті кабінету водія ви завжди можете побачити день, точний час і місце вашого порушення. Прикладається відеофіксація”, – говорить представник патрульної поліції Валентин Хоменко.

Ще одна деталь, на яку потрібно звернути увагу, – адреса самого сайту.

“Адреси офіційних сайтів закінчуються на “gov.ua”. Якщо є ще щось наприкінці – це може бути приватний сайт, створений шахраєм. Тому на такі сайти не слід звертати уваги. У будь-якому випадку, перш ніж десь вводити свої реквізити, потрібно тисячу разів перевірити, чи на реальному ви сайті”, – радить експертка з психологічної кібербезпеки Наталія Бугайова.

А ще на справжніх постановах про штрафи присутній спеціальний QR-код. У ньому теж зашифровані дані для оплати штрафу.


Не пропустіть