Чи потрібна автоцивілка під час воєнного стану

Через запровадження в Україні воєнного стану більшість власників транспортних засобів перестали продовжувати дію полісів страхування авто, строки дії яких закінчилися.

Чимало автовласників вважають,  що на період воєнного стану вони звільнені від страхування тощо. Насправді це не зовсім так.

По-перше, умовах воєнного стану обов’язок наявності страхового поліса не скасовувався. Відповідальність за відсутність автоцивілки також не відмінялась. Штраф за відсутність полісу відповідно до ч.1 ст.126 КУпАП, як і раніше, становить 425 грн.

По-друге, основна мета обов’язкового автострахування – це гарантування потерпілим в ДТП відшкодування їхніх збитків. Тому у разі аварії винний водій повинен буде виплатити збитки потерпілому з власно кишені. Як наслідок затягується повернення відшкодування винною особою, створюються додаткові конфлікти між учасниками ДТП та непотрібні судові спори.

По-третє, страхові компанії працюють і повертають страхові виплати у звичайному режимі.

Що стосується придбання саме «паперового» полісу в приміщенні страхової компанії, то такої необхідності також немає – можна купити електронний поліс.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть