В Україні страхова компанія відмовилась відшкодувати збитки по ДТП з «євробляхою»

Під час руху водій «євробляхи» Opel Vectra порушив правила дорожнього руху та скоїв ДТП. Вина водія нерозмитненого авто доведена в судовому порядку.

Згідно з висновком експерта, вартість матеріального збитку, спричиненого власнику іншого автомобіля – Renault Kangoo – склала 168 000 грн.

Водій Renault Kangoo, як потерпілий в ДТП, подав заяву до страхової компанії винуватця на відшкодування збитків, спричинених застрахованою автівкою на єврономерах.

Втім, страхова компанія відповіла, що водій «євробляхи» не мав права керувати таким автомобілем, оскільки не ввозив цей автомобіль в Україну особисто. На цій підставі страхова компанія відмовила у відшкодування збитків.

Не погодившись з такою відмовою, потерпілий звернувся за захистом до суду з позовом до страхової компанії винуватця.

Суд дослідив, що винуватець ДТП (водій авто на єврономерах) не зазначений у полісі у якості страхувальника та особисто не ввозив транспортний засіб на митну територію України.

З урахуванням зазначеного, суд зробив висновок, що він не може вважатися особою, відповідальність якої застрахована, оскільки володів тимчасово ввезеним автомобілем неправомірно (Постанова від 05.07.2022 у справі № 592/11563/21).

Таким чином, потерпілий водій не зміг отримати від страхової компанії страхове відшкодування збитків по ДТП лише через те, що винуватиць ДТП керував автомобілем на іноземній реєстрації протиправно.


Не пропустіть