В Україні можуть повернути акцизи на пальне: чого чекати водіям

Дієвим кроком у вирішенні непростого завдання збалансування інтересів держави (надходжень податків до бюджету) й споживачів (утримання цін) є уніфікація акцизів на бензин, дизпальне й скраплений газ (LPG).

Так вважає очільник Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За його словами, якщо говорити про оподаткування одиниць енергії, а не обсягу, треба врахувати, що калорійність газу менша, тобто у літрі газу менше енергії, ніж у літрі бензину чи дизпального. Відповідно, акциз на літр газу має бути меншим, а саме — з коефіцієнтом 0,85 відносно бензину, замінником якого автогаз фактично є.

Згідно з розрахунками експерта, якщо орієнтуватися на збереження поточних роздрібних цін на бензин і дизпальне, то його забезпечить уніфікований акциз за ставкою 100 євро за 1000 л (відповідно 85 євро на скраплений газ). У такому разі зросте тільки ціна на автогаз до 33,7 грн/л (27,5 грн/л на поточний момент). При цьому очікуваний обсяг бюджетних надходжень становитиме 3,3 млрд грн на місяць, або 42,3 млрд грн на рік (з ПДВ 7%).

Експерт зазначив, що до війни «нафтові» акцизи давали до 70 млрд грн, або до 2,25 млрд євро на рік (за торішнім курсом). ПДВ на акциз — ще 0,45 млрд євро відповідно. Ставки були такі: бензин — 213 євро/1000 л, ДП — 139, скраплений газ — 52 євро.

Джерело enkorr.ua

Не пропустіть