Експерти розповіли, чи вплине активне використання генераторів на паливний ринок України

Використання електрогенераторних установок (ЕГУ), кількість яких стрімко збільшилась унаслідок масованих ракетних атак росіян на енергосистему України, при призведе до дестабілізації ринку у вигляді дефіциту чи зростання цін.

Про це повідомили експерти Консалтингової групи «А-95» за результатами спеціального дослідження, яке було проведено на замовлення Федерації роботодавців транспорту України.

Зазначається, що восени минулого року спостерігався сплеск попиту на бензин для ЕГУ, проте його обсяг не перевищив 6% ринку, або 7-12 тис. т на місяць. У свою чергу «генераторний» попит на дизпальне оцінюється максимум на рівні 60-65 тис. т, що становить 10-11% від загального обсягу споживання у країні.

«Проведене дослідження й низка інтерв’ю з операторами ринку показали, що обсяг споживання пального генераторами в Україні хоч і збільшився, але не настільки, щоб радикально вплинути на ситуацію із постачанням і призвести до дефіциту пального в країні»,  — повідомив експерт Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

Якщо ситуація в електроенергетиці поліпшиться, слід очікувати суттєвого скорочення попиту на пальне для генераторів, додали експерти.

Джерело enkorr.ua