У ЄС підтримали заборону на продаж нових авто з ДВЗ після 2035 року

Депутати Європарламенту підтримали запропоновану Європейською радою заборону на продаж у ЄС нових автомобілів на викопному паливі після 2035 року.

«Це рішення заохочує виробництво автомобілів з нульовим та низьким рівнем викидів. Воно містить амбітний перегляд цільових показників на 2030 рік та цільовий показник нульових викидів на 2035 рік, що є вкрай важливим для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Ці цілі створюють ясність для автомобільної промисловості та стимулюють інновації та інвестиції для автовиробників», — заявив депутат Ян Хуітема, який виступав доповідачем на цю тему.

Згідно з документом, до 2030 року автовиробники повинні будуть знизити рівень викидів вуглекислого газу нових моделей легкових автомобілів на 55%, а комерційного транспорту – на 50%.

З 2025 по 2029 рік частка транспортних засобів із низьким рівнем викидів у загальному обсязі продажів планується довести до 25% серед легкових та до 17% серед легких комерційних автомобілів. До 2035 викиди вуглекислого газу від нового автотранспорту повинні скоротитися на 100%, тобто до цього терміну європейським автовиробникам потрібно буде остаточно відмовитися від моделей з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ) і перейти на випуск електрокарів.


Не пропустіть