Заборона авто з ДВЗ в Європі. Як це вплине на Україну

Після 2035 року на території Європейського Союзу буде заборонено випускати автомобілі із двигунами внутрішнього згорання. Відповідне рішення ухвалив Європейський парламент цього тижня.

Як нові правила можуть вплинути на український авторинок, з’ясовували експерти Інституту досліджень авторинку.

Різкого впливу на український авторинок нові правила в ЄС не матимуть, переконані експерти.

Так, нові правила діятимуть лише для нових автомобілів, та стосуються в основному автовиробників. Привозити вживані авто з ДВЗ до ЄС не забороняли.

Користування вживаними автомобілями не підпадає під ці обмеження. Вторинний ринок ЄС надалі існуватиме, заміщення авто з ДВЗ на електричні відбуватиметься поступово, різких змін не буде. Не трапиться й обвалу цін на вживані авто з ДВЗ.

Наразі, хоч Україна і є кандидатом на вступ до Євросоюзу та має план із виконання директив, у нас діють власні правила щодо виготовлення та імпорту автомобілів.

Крім того, Щомісяця українці купують лише 3,5-4 тисячі нових машин. Різке збільшення їх продажів можливе лише у разі економічного зростання та появи доступних програм фінансування, а для збільшення частки електричних авто — розвитку зарядної інфраструктури.

«Нові правила в ЄС не матимуть різко вираженого впливу на основну частину українського авторинку — імпорт та продажі вживаних авто. Водночас український парк авто з ДВЗ поступово поповнюватиметься вживаними електричними авто з-за кордону, ціни на які поступово знижуватимуться», – підсумували у відомстві.

Джерело Інститут досліджень авторинку

Не пропустіть