В Україні поліція почала штрафувати водіїв за несправні вогнегасники

Правоохоронці почали штрафувати водіїв за непрацюючі вогнегасники.

Як все було

Водій здійснював рух на легковому автомобілі. Жодних порушень під час руху не допускав. Попри відсутність жодних порушень, під час руху водія зупинили працівники поліції. Правоохоронці захотіли перевірити строк дії аптечки, а далі – справність вогнегасника. При перевірці роботи вогнегасника, останній виявився несправним. Інспектори одразу «оформили» постанову про накладення адміністративного стягнення на підставі ч.1 ст.121 КУпАП серії ЕАР № 5384822. У фабулі зазначили «керування транспортним засобом з не працюючим вогнегасником, що є порушенням п. 31.4.7 ПДР».

Хід розгляду справи в суді

Суд зазначив, що водій керував транспортним засобом, який не використовується для надання послуг з перевезення пасажирів. Тому суд зробив висновок про відсутність підстав для притягнення водія до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.121 КУпАП. Постанова суду від 08.06.2023 у справі №203/381/23.

У суді зазначили, що керування легковим автомобілем без аптечки, призначеної саме для цього типу автомобіля, та працездатного вогнегасника заборонено. Це питання однозначне і не підлягає багатозначному трактуванню.

Проте відсутність цих елементів не може бути підставою для накладення штрафу на підставі ч.1 ст.121 КУпАП у розмірі 340 грн. А також не може бути підставою для позбавлення права керування у разі повторного порушення на підставі ч.4 ст.121 КУпАП.

Такі дії можуть передбачати лише накладення попередження згідно зі статтею 125 КУпАП, як у випадку інших порушень правил дорожнього руху.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть