Виписують фальшиві штрафи: водіїв попередили про нову хитрість поліції

Правозахисники неодноразово зазначали, що рапорт працівника поліції не є доказом у справі. Такий рапорт не звільняє його від обов’язку довести факт порушення належними доказами. Належні докази це зокрема фото, відеозаписи, пояснення свідків тощо. Однак працівники поліції й надалі продовжують зловживати.

Нещодавно поліцейські зупинили водія за порушення правил дорожнього руху. Звинуватили у тому, що водій проїхав кругове перехрестя в протилежному напрямку. Після цього винесли постанову про накладення штрафу в розмірі 340 грн.

Водій не згодився та оскаржив постанову в суді. Коли суд попросив підтвердити факт порушення доказами, виявились, що таких просто не існує.

Замість доказів інспектор написав рапорт, в якому зазначив, що факт порушення він бачив «на власні очі». Цей рапорт він подав до суду замість допустимих доказів.

Суд не взяв до уваги зазначений рапорт поліцейського. Пояснив суд це тим, що інспектор є представником державного органу, який виконує функції нагляду за безпекою дорожнього руху.

Тому суд зробив висновок, що рапорт працівника поліції не може слугувати доказом винуватості особи у вчиненні адміністративного правопорушення. За результатами розгляду справи суд визнав постанову поліції незаконною та скасував її.

Отже, рапорт інспектора не може бути доказом порушення водієм правил дорожнього руху.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть