В Україні може виникнути дефіцит автомобільного газу: названа причина

Минулого тижня українські компанії розмитнили лише 13,9 тис. тонн автомобільного газу, це на 38% менше порівняно з попереднім тижнем. Про це свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Як відомо, 17 жовтня набули чинності до Митного кодексу України, згідно з якими імпортери зобов’язані надавати зокрема сертифікати походження не тільки країни відправлення, а й країни виробництва, а також документи, що підтверджують маршрут постачання від заводу-виробника до українського кордону.

Через це низка учасників ринку зіткнулася з проблемами розмитнення партій пропан-бутану. Зокрема відомо, що відмову отримали імпортери, які розмитнювали продукт американського походження. Також були змушені розвертати машини на кордоні ті компанії, які придбали ресурс в литовських посередників Orlen Lietuva.

Крім того, декілька компаній минулого тижня утрималося від закупівель продукту, оскільки в них не було впевненості, що вантажі розмитняться без проблем. Це також сприяло зменшенню обсягів імпорту газу минулого тижня.

Експерти вважають, що через зменшення обсягів імпорту газу ціни на наступних аукціонах можуть знову зрости.

Нагадаємо, останнім часом в Україні почав дорожчати автогаз.

Джерело enkorr.ua

Не пропустіть