Найближчим часом автогаз може значно подорожчати: названо причину

При формуванні бюджету на наступній рік парламентарії розглядають можливість збільшення акцизу на автомобільний газ до 169 євро за 1000 л. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«За нашими розрахунками, підвищення акцизу на газ надасть бюджету додатково 1 млрд грн на місяць. Ще 50 000 FPV-дронів на голови ворога. На місяць. Які можуть бути аргументи проти?» — зазначив він.

За словами експерта, він виступає за уніфікацію «паливного» податку, тобто щоб акциз з кожного літру моторного палива – бензину, газу, дизелю – був однаковим.

«Але наші законодавці виявились більш гуманними, врахували меншу енергетичну цінність автогазу (більший розхід), тому акциз пропонується на 20% нижче «бензинового», – зазначає він.

На думку Куюна, насамперед йдеться про справедливість.

«Чому сьогодні водій машини на бензині платить акцизу в чотири рази більше (акциз 213 євро), ніж хто на газу? Чому за податки власника машини на бензині умовно можна купити 4 бронежилети або каски, а той хто на газу дасть тільки на один?», – підсумував експерт.

Зі слів експерта, підвищення акцизу на пропан-бутан додасть десь 4,5 грн/л. При бензині по 55 грн/л було 48%, а стане 56% від ціни бензину.


Не пропустіть