Водіям нагадали про популярний штраф взимку

Забруднені номерні знаки на автомобілі можуть стати причиною не лише зупинки автомобіля поліцією, але й несподіваних штрафів.

Правила дорожнього руху України (пункт 2.9.в ПДР) вимагають, щоб водії не керували транспортними засобами не з будь-якими забрудненнями, а лише, якщо номерні знаки забруднені до рівня, коли неможливо розрізнити символи з відстані 20 метрів.

За порушення цих вимог на водія може бути накладено штраф у розмірі 1190 грн, згідно з частиною 1 статті 121-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Закон деталізує, що штраф можна накласти, якщо така забрудненість не дає можливості чітко визначити символи номерного знака з відстані 20 метрів.

Однак штраф може бути накладений лише у випадку, якщо номерні знаки є нечитабельними з відстані 20 метрів. Тобто оцінка читабельності повинна здійснюватися особисто інспектором у присутності водія на відстані рівно 20 метрів.

Крім того, інспектор повинен довести нечитабельність номерних знаків за допомогою фото- або відеофіксації. А саме, інспектор зобов’язаний надати докази неможливості розрізнення номерних знаків з відстані 20 метрів. Це може бути фото- або відеофіксація, де явно видно, що номерні знаки нечитабельні. Якщо докази у правоохоронців відсутні, то відповідно і відсутні підстави для штрафу.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть