В Україні вводять правила та відповідальність для водіїв електросамокатів

В українському парламенті зареєстрували законопроект, який встановлює правила та відповідальність осіб, що керують легкими персональними електричними транспортними засобами (електросамокати, моноколеса, гіроскутери тощо).

«Останніми роками в Україні набули неабиякої популярності нові види транспорту для персонального користування, а саме – електросамокати, сігвеї, гіроборди, самобалансуючі одноколісні пристрої (моноколеса), гіроскутери, електроскейти тощо. Ці транспортні засоби вже стали невід’ємною складовою транспортної системи міст. Кількість поїздок, що здійснюються новими транспортними засобами, з кожними роком невпинно зростає. Водночас, враховуючи швидкісні та динамічні характеристики таких видів транспорту та відсутність належного правового регулювання, їх користувачі доволі часто нехтують елементарними правилами безпеки, наражають на небезпеку інших учасників дорожнього руху, створюють аварійні ситуації – пояснює законодавчу ініціативу автор законопроекту», – йдеться у пояснювальній записці.

Проект Закону передбачає:

  • встановити максимальну дозволену швидкість таких транспортних засобів – 20 км/год
  • заборонити особам, які не досягли 14-річного віку використовувати для руху проїзні частини доріг
  • заборонити перевозити пасажирів, якщо ця можливість не передбачена виробником ТЗ.

На думку автора документа Сергія Штепи, прийняття законопроєкту підвищить безпеку окремих категорій учасників дорожнього руху та зменшить кількість дорожньо-транспортних пригод за їх участі.


Не пропустіть