На українських заправках знову з’явився російський автогаз

Початок 2023 року запам’ятався навалою дешевого скрапленого газу, що імпортувався з польських, литовських і латвійських сховищ, помічених у прийманні ешелонів з російським LPG. Станом на початок 2024-го російський продукт знову почав з’являтися на українських заправках. Про це у своїй колонці в Економічній правді пише Артем Куюн, співзасновник «Консалтингової групи А-95».

За його словами, в січні на ринку з’явились численні пропозиції аномально дешевого газу з Польщі й країн Балтії. Рецепт такого успіху може бути один – російське походження.

На думку Куюна, українські трейдери так захопилися боротьбою з дефіцитом, що привезли значно більше газу, ніж треба.

«У середині січня автомобільні партії російського газу на східних терміналах Польщі продавалися в середньому за $588/т. Постачальники європейського ресурсу пропонували $690-720/т, і це абсолютний мінімум. Як бачимо, перевага дуже переконлива», – пише він.

Таким чином в Україну починає зростати надходження газу, який на $150/т, або майже на 20%, дешевший за найдешевші пропозиції європейського ресурсу. За три тижні січня було ввезено принаймні 2,6 тис. тонн підозрілого продукту.

«На цей час видимого зниження постачань російського газу немає, є навіть відчуття, що його стало більше. Схоже, компанії добре підготувалися з точки зору контрактів», — кажуть польські трейдери.


Не пропустіть