Бензин та дизель можуть подорожчати майже на 10 грн

Влітку ціни на пальне на АЗС можуть знову поповзти вгору. Так станеться, якщо парламент підтримає урядовий законопроєкт про збільшення акцизних податків на нафтопродукти. Про це пише Економічна правда.

Відповідно до пропозиції Кабміну, у 2024 році акциз з кожної тисячі літрів бензину повинен подорожчати на 29,1 євро, дизельного пального – на 38,1 євро, скрапленого газу – на 3,6 євро. Після цього заплановані ще чотири етапи підвищення, кожен з яких – приблизно на аналогічні суми.

На думку директора «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюна, вартість бензину на першому етапі перегляду акцизів зросте на 1,5 грн за л, дизельного пального – на 1,2 грн за л, а скраплений газ подорожчає приблизно на 10 коп за л.

«Від півтори до двох гривень буде зростання на бензин та дизельне пальне, автогаз може піднятися в межах кількох десятків копійок», – зазначає експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

«Якщо відштовхуватися від поточного курсу євро, то всі п’ять етапів означали б подорожчання літра дизпального на 7,3 гривні, бензину – на 9,6 гривні. Натомість скраплений газ подорожчав би на 90 копійок за літр», – підсумував Куюн.


Не пропустіть