За знищені авто під час війни заплатить держава – законопроект

Питання компенсації збитків за знищені машини під час війни досі залишається відкритим.

3 квітня 2024 року у Верховній раді України було зареєстровано законопроект №11147 “Про компенсацію за пошкодження та знищення автомобільних транспортних засобів через бойові дії, терористичні акти, диверсії, викликані військовою агресією Російської Федерації проти України”, повідомляє Авто 24.

“Проект Закону спрямований на врегулювання питання виплати компенсації за пошкоджені або знищені транспортні засоби через збройну агресію Російської Федерації проти України”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Проект закону пропонує запровадити компенсацію за пошкоджені та знищені автомобільні транспортні засоби фізичним/юридичним особам та їх спадкоємцям/правонаступникам. Він визначає спосіб отримання компенсації, регулює механізм подання та розгляду заяви про надання такої компенсації та визначає джерела фінансування такої компенсації.

Рішення про надання компенсації за пошкоджене авто ухвалюватиме спеціальна комісія. Їй потрібно буде надати список доказових документів. Заяву можна буде подати через “Дію”, нотаріуса чи ЦНАП. Якщо громадянин довів факт втрати автомобіля через бойові дії, йому виплатять компенсацію у грошовій формі. Її розмір буде розраховуватись за національними стандартами, методиками, іншими нормативно-правовими актами, що встановлюють механізми оцінки автомобільних транспортних засобів. Після отримання компенсації власник перестає володіти цим автомобілем.

Кошти для компенсації сподіваються отримати з майбутніх репарацій Російської Федерації. Таким чином, колишній автовласник, який отримав компенсацію, підпише “договір про відступ державі/територіальній громаді права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за пошкоджений/знищений автомобільний транспортний засіб, завданий внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією. проти України, в обсязі одержаної компенсації у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України”.

Проте існують серйозні сумніви в тому, чи діятиме цей законопроект, оскільки нині український бюджет не має необхідних коштів для компенсацій такого роду. Крім того, аналогічний законопроект уже було зареєстровано у лютому 2024 року.


Не пропустіть