В Україні дозволили вилучати техніку на потреби ЗСУ

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про військово-транспортний обов’язок (ВТО), що передбачає регулювання забезпечення транспортними засобами Збройних Сил та інших військових формувань. Документ також встановлює порядок компенсації вартості майна або збитків, що виникають внаслідок вилучення транспортних засобів власників. Обсяги мобілізованих транспортних засобів визначаються згідно з Мобілізаційним планом місцевими державними адміністраціями за поданням Територіального центру комплектування.

Новий закон вводить поняття часткового наряду, що регламентує передачу транспортних засобів та спецтехніки військовим формуванням під час мобілізації. Підприємства мають забезпечити доставку засобів на збірні пункти та військові частини у встановлені строки. Забороняється відправлення мобілізованих засобів за межі України та передача їхнього власництва третім особам на період мобілізації.

Відшкодування витрат на майно, яке було вилучено чи відчужено, передбачено за рахунок держави. Повернення техніки власникам після завершення демобілізації має відбутися протягом 30 днів. Відправлення мобілізованих засобів до інших областей дозволяється лише після відомлення Територіального центру комплектування про їхнє місце перебування на строк не більше одного місяця.


Не пропустіть