Чому водіям не можна різко гальмувати перед ямами на дорозі: пояснення експертів

Багато водіїв на поганій дорозі практикують різке гальмування перед ямами. Дехто робить це усвідомлено, дехто ні, оскільки бачить перешкоду в останній момент. Однак і в тому, і в іншому випадку це є помилкою, впевнені експерти.

Вважається, що подібна поведінка може призвести до серйозних наслідків і спровокувати аварійну ситуацію. Постійне різке гальмування загрожує пошкодженню підвіски і швидкому зносу гальмівних колодок.

Професійні гонщики часто застосовують принцип інерції на дорожніх ямах. Вони не гальмують перед вибоїнами, а навпаки – прискорюються. У підсумку їм вдається пролетіти перешкоду на швидкості практично непомітно і без наслідків для підвіски.

Водночас варто зазначити, що такий спосіб подолання перешкод не рекомендований для малодосвідчених водіїв. Адже що вища швидкість, то гірша керованість авто. Якщо ви потрапите в яму на великій швидкості, то наслідки можуть бути фатальними. Тому завжди потрібно адекватно оцінювати ситуацію і ризики, пов’язані з тією чи іншою дією.

Найкраще за відсутності потрібного досвіду, дотримуватися “золотої середини” – не гальмувати на кожній ямі і не намагатися промчатись по них на швидкості. Правильніше буде уважніше стежити за дорогою, об’їжджати перешкоди. Якщо цього зробити не можна, то перед ними краще плавно пригальмувати.

Джерело hyser.com.ua

Не пропустіть