Паркувальним інспекторам тимчасово заборонили евакуювати авто

Під час засідання 22 травня Верховна Рада підтримала законопроект №9092-3, який передбачає тимчасову заборону на евакуацію автомобілів муніципальними інспекторами з паркування під час дії військового стану.

Як повідомляє “Судово-юридична газета”, цю функцію буде покладено на Національну поліцію.

Відповідні зміни вносяться до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо повноважень інспекторів з паркування у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Після остаточного ухвалення закону евакуацію транспортних засобів у разі порушення правил паркування здійснюватимуть виключно підрозділи Нацполіції. Разом з тим, розгляд справ про адміністративні порушення та винесення ухвал про накладення штрафів залишиться в компетенції муніципальних інспекторів.

У законопроекті містяться такі новації:

  • Тимчасове затримання авто інспекторами паркування забороняється виключно в період дії режиму військового стану;
  • Розширюється список випадків, коли інспектори зможуть притягувати до відповідальності за паркування на місцях для інвалідів;
  • Уточнюються санкції за порушення правил зупинки/стоянки та паркування згідно зі статтями 122 та 152-1 КпАП.

Ініціатори законопроекту вказують, що його ухвалення врегулює питання тимчасового затримання транспорту у воєнний час, зокрема дозволить уникнути покарань водіям, які під час повітряної тривоги водії змушені терміново залишати машини, порушуючи правила паркування.


Не пропустіть