В Україні планують підвищити штрафи для водіїв “джипів” у 50 разів

Кабінет міністрів України схвалив законопроєкт про посилення адміністративної відповідальності за правопорушення на заповідних територіях. Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький зазначив, що це рішення є логічним продовженням боротьби з джипінгом на заповідних землях. Новий законопроєкт дозволяє пересування на авто лише дорогами загального користування, вулицями міст та інших населених пунктів, а також на приватних територіях.

Джипінг, який став популярним серед заможних українців на початку 2000-х, часто проводився без необхідних дозволів. Наступним кроком у боротьбі з цим явищем стане значне підвищення штрафів. Наразі штрафи для громадян становлять від 153 до 408 грн, а для посадових осіб — від 255 до 510 грн. Новий законопроєкт передбачає збільшення штрафів орієнтовно в 50 разів: для громадян вони складатимуть від 8500 до 17 000 грн, а для посадових осіб — від 17 000 до 25 500 грн.

За даними Держекоінспекції, у 2023 році за рішенням судів порушників оштрафували на 4500 грн, але було сплачено лише 493 грн. Сума збитків природно-заповідного фонду склала близько 7 млн грн, а відшкодовано загалом 913 000 грн.

Законопроєкт, який передбачає значне підвищення штрафів, спрямований на ефективнішу боротьбу з джипінгом та посилення захисту заповідних територій. Це рішення покликане забезпечити більш надійний захист природних ресурсів та сприяти збереженню природних ландшафтів, які страждають від неконтрольованого використання позашляховиків.