Мобілізація машин і не лише. Що можуть забирати в українців для армії під час війни

В Україні правила мобілізації передбачають можливість вилучення майна, включаючи автомобілі та житло, для потреб Збройних сил. РБК-Україна пояснює, що можуть забрати для армії та на яких умовах.

Під час воєнного стану можуть вилучити автомобілі у громадян, які мають два або більше авто, а також транспорт у центральних та місцевих органів влади, державних органах, підприємствах, установах та організаціях. Насамперед йдеться про транспорт, який можна використовувати на фронті, наприклад, вантажівки, мікроавтобуси, трактори та позашляховики. Вилучення не буде масовим і не торкнеться 90% українців.

Заборонено вилучати єдиний автомобіль у особи або якщо транспорт є єдиним джерелом доходу. Також не підлягають мобілізації автомобілі лікарень, пожежної охорони, рятувальних служб, осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, включаючи батьків дитини з інвалідністю. Вилучені авто не можна вивозити із країни чи інший регіон без дозволу ТЦК.

Транспорт можуть тимчасово вилучати представники ТЦК за наявності рішення місцевих державних адміністрацій, з оформленням актів приймання-передачі, які включають дані про власників, технічний стан, балансову вартість та інші ідентифікаційні відомості. Протягом 30 днів після закінчення воєнного стану транспорт мають повернути власнику, а у разі пошкоджень передбачена грошова компенсація.

Житло та інше майно може примусово вилучатися для потреб армії лише під час воєнного стану. Рішення про вилучення ухвалюють місцеві державні (військові) адміністрації. Державне і комунальне майно вилучається без компенсації, тоді як майно фізичних осіб та приватних підприємств – з компенсацією, яку виплачуватимуть максимум протягом 3 років після припинення воєнного стану.