Штрафи за відсутність автострахування: скільки доведеться платити

Штрафи за відсутність автоцивілки в Україні невисокі, але оформлення такого страхування є важливим не лише через загрозу грошового стягнення. Водії без страховки будуть змушені покривати вартість ушкоджень внаслідок ДТП з власної кишені, передає Комерсант Український із посиланням на адвоката Євгена Булименка.

Юрист пояснив, що наразі штрафи за відсутність страховки становлять 425 гривень, а при несплаті протягом 15 днів сума зростає до 850 гривень.

Крім того, власникам авто з транзитними номерами не дозволяється їздити без автоцивілки. Оштрафування також можливе за невчасне оформлення нового договору, відсутність страховки взагалі та ДТП, якщо водій винний і не має страховки.

Експерт порекомендував оформляти автоцивілку не лише для уникнення штрафів, але й для повного відшкодування збитків в разі ДТП, де водій визнаний винним.

Зауважимо, що в Україні змінилися правила автострахування для власників транспортних засобів. Відповідний закон прийняла Верховна Рада 21 травня 2024 року. Документ пропонує:

• поступово підвищити розміри страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) до розмірів, встановлених в країнах Європейського союзу;

• запровадити швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення в дію Закону (зараз це роки, а пропонується до 90 днів);

• розширити застосування “європротоколу” – оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції.