Обмеження керування авто для порушників правил мобілізації можуть відтермінувати: що відомо

В Україні можуть відкласти обмеження на керування транспортними засобами для порушників правил мобілізації. Верховна Рада зареєструвала законопроєкт №11305, який передбачає збільшення терміну для оновлення військово-облікових даних.

З 18 травня 2024 року в Україні діє новий закон про мобілізацію, який зобов’язує всіх військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років оновити свої дані у ТЦК та СП протягом 60 днів. Порушників правил мобілізації можуть тимчасово позбавити права керування автомобілями за рішенням суду. Це обмеження буде знято після оновлення даних.

Новий закон передбачає, що не можна забороняти керувати транспортними засобами порушникам, якщо на їх утриманні перебувають інваліди І та ІІ групи, діти з інвалідністю, або якщо транспортний засіб є основним джерелом прибутку.

Автори законопроєкту №11305 пропонують продовжити термін для оновлення військово-облікових даних з 60 до 150 днів, враховуючи завантаженість ТЦК та СП. Закон також регулює вилучення транспортних засобів на потреби ЗСУ, дозволяючи вилучати лише ті, що можуть бути використані на фронті або для будівництва фортифікаційних споруд.