Експерти прогнозують зростання вартості пального

Експерти мають різні оцінки щодо зростання вартості бензину та дизельного пального після ухвалення нових акцизів. Очільник мереж автозаправних станцій Леонід Косянчук вважає, що зростання цін буде незначним: 1,50 грн на бензин і 1,82-1,85 грн на дизель. Косянчук також зазначає, що ціна на автогаз зросте лише на 10-15 копійок.

Косянчук пояснює, що зростання акцизів пояснюється директивою Євросоюзу, але наголошує, що ця директива не є обов’язковою для України, яка лише прагне вступити в ЄС. За його словами, мінімальне зростання ціни на автогаз зумовлене підвищенням акцизу на 3,6 євро за 1000 літрів.

Директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн прогнозує більш значне зростання цін на пальне з 1 липня, коли закінчаться травневі запаси трейдерів. Він очікує, що ціна бензину може піднятися на 8-9 грн за літр, дизеля – на 5-6 грн за літр, а автогазу – на 3 грн.

Куюн застерігає, що зростання цін не буде одномоментним і може бути розтягнутим у часі з поступовим підвищенням вартості на автозаправних станціях. Єдиним стримуючим фактором може бути негативний тренд щодо нових цін на пальне в Європі.

Джерело borgexpert.com