Що робити водієві, якщо в автомобіль влучила блискавка

Літо обіцяє бути дощовим, тому водії повинні знати, що робити, якщо в автівку поцілила блискавка і як цьому запобігти.

Про це розповіли на сайті “АвтоСвіт“.

Під час грози краще сидіти в машині, ніж у полі чи під деревом.

Більшість людей чули, що кузов автомобіля діє як так звана клітка Фарадея. Це означає, що металевий каркас кузова діє як електростатичний екран і захищає салон автомобіля від впливу зовнішніх електричних полів.

Це, звичайно, перебільшення. Якби ваш автомобіль справді був кліткою Фарадея, ви не змошли б отримувати сигнали мобільного телефону чи бездротові сигнали всередині авто.

Салон автомобіля захищений від блискавки металевою конструкцією кузова. Гумові шини жодним чином не захищають від ураження електричним струмом від ударів блискавки.

Зафіксовано багато випадків ударів блискавки в мотоциклістів і пасажирів кабріолетів. Пластикові дахи не можуть захистити від ударів блискавки.

Що може зламатися в машині від удару блискавки
Наслідки удару можуть відрізнятися.

Зазвичай це пошкодження електронних компонентів. Звичайно, є також наслідки для кузова автомобіля, від вигорілої фарби до почорнілих дірок у металі та розплавлених коліс.

У деяких випадках дроти, вбудовані в скло, подавалися під напругу потужними електричними струмами, в результаті чого вони нагрівалися настільки швидко, що скло розбивалося.

Що робити, якщо гроза застала вас в машині?

  • Якщо ви перебуваєте в осередку грози, краще припаркувати автомобіль та перечекати, але не поруч з деревами;
  • Якщо продовжувати рух, то слід враховувати, що в будь-який момент на дорогу може впасти дерево або придорожній стовп. Варто знизити швидкість;
  • У кабріолеті, навіть якщо ви чуєте тільки грім, а дощу ще немає, варто закрити дах. Якщо в машині є висувна антена, її краще заховати.
  • Джерело apostrophe.ua