В Україні водіям доведеться частіше міняти права: з’явилися деталі

В Україні планують ухвалити закон, що скорочує термін дії водійських прав з 30 років до 5-10 років. Це передбачено законопроектом №8082, який імплементує деякі норми Європейського Союзу в українське законодавство, у рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Законопроект має гармонізувати категорії транспортних засобів і встановити мінімальний та максимальний вік для керування певними категоріями транспорту. Це вимагатиме внесення змін до закону “Про дорожній рух”, зокрема щодо терміну дії водійських прав, їх призупинення, відновлення, обміну та визнання недійсними.

Документ також передбачає, що права, видані до набрання чинності новим законом, залишатимуться дійсними до закінчення їх терміну, але не пізніше 19 січня 2033 року, за винятком випадків, передбачених законодавством.

Законопроект вводить нову категорію AM для мопедів (двох або триколісних) з максимальною швидкістю до 45 км/год і об’ємом двигуна до 50 см³, або електродвигуном потужністю до 4 кВт. До цієї категорії також належать легкі квадроцикли з масою до 350 кг і максимальною швидкістю до 45 км/год.

Категорія А1 уточнюється для мотоциклів з коляскою або без, з максимальною швидкістю понад 45 км/год і об’ємом двигуна понад 50 см³, але не більше 125 см³, потужністю до 11 кВт. Сюди також входять трицикли з потужністю до 15 кВт.

Джерело ampercar.com